България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коя е най-справедливата формула за определяне на такса "битови отпадъци"?

Екологът Данита Зарачинова и кметът на Казанлък Галина Стоянова споделиха опасенията си

31.01.2024 | 08:57 Редактор: Тодор Петров

Начинът на определяне на такса смет вълнува всички общини в страната, както и "зелените" сдружения у нас. 

"В други държави е въведен принципът "плащаш, колкото изхвърляш". Справедливата такса "смет" се случва, когато в общината е въведено разделно събиране на отпадъците и хората го използват. У нас няма достатъчно контейнери", заяви екологът от сдружение "За Земята" Данита Зарачинова в "България сутрин". 

По думите ѝ, ако мярката се въведе и контролира както трябва, и се работи над разделното събиране, тогава би имало ефект.

"Всичко, което е на брой членове на домакинство, не е реалистично към количеството. Основната идея на ЕС е да изхвърляме по-малко отпадъци. Единственият работещ вариант е този с торбичките. Целите на ниво ЕС стават все по-амбициозни и ние като държава все повече изоставаме. Със сигурност с такса "смет" ще се окаже, че има граждани, които ще плащат повече и това ще доведе до гняв", обясни Зарачинова.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова заяви пред Bulgaria ON AIR, че от 2013 г. досега се отлага да влезе в сила промяната замърсителят да плаща. 

"Определянето на реалното количество отпадък, което генерира всеки един човек, е много трудно. Едва на 25 януари МФ публикува наредба, която определя формулата за определяне на таксата за отпадъци. Целта е справедливо да бъде определена таксата за битови отпадъци", посочи тя.

Много общини са направили собствени опити да приведат принципа със свои наредби за прилагане, но те са били отменени от съда, стана ясно още от думите на Стоянова.

"В Казанлък приложихме принципа за облагане върху количеството отпадък само за юридическите лица. И до днес нашите юридически лица плащат на брой съдове за определения имот и тяхната вместимост, определени чрез формула за честотата на извозване", даде пример кметът.

Проучване на Сдружението на общините показва, че 30% от отпадъците се генерират от юридическите лица, а 70% - от физическите. Но таксата "битови отпадъци", определяна на база данъчната оценка на имота, се плаща обратно: 30% от физическите и 70% от юридическите лица, поясни Стоянова.

"Притесняваме се, че ще стане много голяма тежестта за физическите лица. Националното сдружение прави анализ да се направи формула, за да се види колко ще бъде голяма разликата. Неясен момент е как финансовата тежест ще се разпредели между гражданите и юридическите лица. Тази мярка няма да мотивира гражданите да събират разделно", коментира още кметът на Казанлък. 

Гледайте целия разговор във видеото.