Терзиев: Безхаберие в Завода за преработка на отпадъци, ГЕРБ да поемат отговорност

Вместо да се преработват отпадъците, те са били депонирани, алармира кметът на София

09.01.2024 | 12:32 Редактор: Елеонора Танева
Терзиев: Безхаберие в Завода за преработка на отпадъци, ГЕРБ да поемат отговорност

ГЕРБ да поемат отговорност за това, което са ни оставили като наследство, а не да се опитват да го прехвърлят на следващите. Това каза кметът на София Васил Терзиев. По думите му всички правят грешки, но достойното, което от ГЕРБ може да направят, е да си ги признаят.

"Бяхме обвинени, че правим медийна акция. С тази медийна акция ние подадохме сигнал в Прокуратурата, т.е. това не е медийна акция или изява. Всички такива инициатива ще бъдат за това, което сме дали като предизборно обещание - да изнасяме всичко на светло", заяви Терзиев, цитиран от "Фокус".

Кметът коментира, че докладът за състоянието на завода за боклук показал "безхаберие, безотговорност и харчене на пари".

Васил Терзиев сподели, че вместо да се преработват отпадъците те са били депонирани, а ако заводът не започне да работи по друг начин, до няколко години ще имаме голям проблем. 100 страници е докладът от вътрешния одит в предприятието. 

Директорът на предприятието Николай Савов посочи, че 39 машини са за основен ремонт, от 136 машини и агрегати - 86 са за основен ремонт и това е само за трите години, в които е пуснат заводът да работи.

Друг интересен момент е, че основната работна заплата на работник за месец юли миналата година е 930 лева, а заместник-директорът е получил 12 000 лева - за месец, в който заводът не е функционирал - влиза боклук и се заравя в земята. 

"В определени месеци в последната година между 8 и 12 тона не са отчетени, че са депонирани. Оборудването е доставено на много високи цени. Направи ни впечатление един лентов транспортьор, който на 31 май е приет като основно средство и три месеца по-късно е нарязан за скрап за скромната сума от 88 000 лева", каза още Савов.

Директорът на завода е получавал 10 000 лева заплата, а бонусите вървели в "геометрична прогресия" с лошото състояние на предприятието.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)