Има ли риск София да преживее криза с боклука? Ето какво показва проверка

Твърди се, че има неефективни процеси в завода за третиране на отпадъци

02.01.2024 | 14:45 Редактор: Деси Николова
Има ли риск София да преживее криза с боклука? Ето какво показва проверка

Столичният завод за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 2-3 години, ако не се вземат спешни мерки. Това установи новият мениджмънт на СПТО при една от течащите проверки в завода. Според информация в сайта на дружеството предишното ръководство на общината е прекратило нов договор за оползотворяване на отпадъци, а старият не може да бъде изпълнен в цялост заради системни проблеми в работата на предприятието.

Проверката е установила лошо проектирани и неефективни процеси в завода за третиране на отпадъци на София.

За 2023 г. СПТО е произвел два пъти по-малко количества RDF (гориво, получено от преработката на твърди битови отпадъци) спрямо капацитета си. По документи заводът трябва да произвежда 185 хил. тона RDF, а реално произведените количества за 2023 г. са по-малко от 80 хил. тона. За 2020, 2021 и 2022 г. от произведените близо 555 хил. тона RDF едва половината 229 хил. тона са предадени за изгаряне. Това означава, че за три години са оползотворени едва 41% от произведеното количество гориво от преработени отпадъци, а остатъкът се депонира в депото за необработени отпадъци. Затова и запълването на последната клетка за депониране на отпадък е започнало по-рано от планираното.

По проект капацитетът на последната клетка за складиране на отпадъци може да се използва за 6 години. Изчисленията обаче показват, че тя е със значително по-малък капацитет и ще се запълни много по-рано. Изграждането на нови клетки ще отнеме повече време, отколкото за запълването на съществуващата. Времето зa отчуждителни процедури, проектиране и изграждане отнема около 4 години и ще струва около 21 млн. лева, каквато е била стойността за клетки 3 и 4.

Една от основните причини за предварителното запълване на депото е недоброто управление на процесите за производство на RDF и като резултат - ниското му качество. Същевременно става ясно, че предишното ръководство на Столичната община е подписало в началото на юни 2023 г., а след това прекратило през септември, договори за продажба на RDF заради невъзможност за финансиране. Така заводът е останал само с един договор, който не може да бъде изпълнен в цялост заради лошото качество на RDF и системните проблеми в работата на предприятието.

През декември новото управление на завода е въвело мерки, които са повишили с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември, съобщават от дружеството.

"Въпреки взетите мерки сме изправени пред абсурдната ситуация да трябва да намалим производството на RDF, защото няма на кого да го предоставяме. Предвиждаме стартиране на нова обществена поръчка за RDF и работим активно за повишаване на неговото качество. По този начин ще намалим цената и ще постигнем оползотворяване на всички количества, а не само 41%, както се е случвало през последните 3 години. През последните седмици на 2023 г. стабилизирахме процесите в производството и започна въвеждането на мерки, които доведоха до подобряване на качеството на RDF горивото", казва временно изпълняващият длъжността директор Николай Савов.

Според новото ръководство многократно са изпращани сигнали до Столичната община за проблеми в завода, но на тях не е обърнато внимание с години и не са предприети мерки. Лошото качество на RDF води до отказ на фирми да го приемат, защото това е много по-скъпо и изисква повторно третиране на отпадъка.

Първата проверка, която кметът на столицата Васил Терзиев назначи след встъпването си в длъжност, беше тази на СПТО. Терзиев разпореди и вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние и управление на стратегически важния за София завод. Одитът ще приключи в началото на януари и изводите в него ще бъдат публично представени.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR