България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Голяма промяна при такса "смет", общините имат 4 опции за изчисляването ѝ

"В ЕС има йерархия за отпадъците", каза съветникът по околна среда към БСК Димитър Бранков

31.01.2024 | 08:46 Редактор: Искра Ангелова

Голяма промяна при такса "смет" предстои от 2025 година. От следващата година тя трябва да се изчислява според количеството изхвърлени отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента.

"Стопанска камара води една дълга съпротива, включително съдебни дела на наши регионални асоциации, срещу наредбите на общинските съвети в различни общини. Над 20 години бавим въвеждане на принципа "Замърсителят плаща", това е принцип на европейското законодателство. Но с последното изменение за местните данъци и такси този принцип беше дерогиран", каза съветникът по околна среда към БСК - Димитър Бранков, в студиото на "България сутрин".

Той добави, че се дават 4 опции на общините за справяне с проблема за изчисляване на таксата за битови отпадъци въз основа на количеството.

"Единият е на брой ползватели на имота, вероятно това ще бъде най-подходящо за сгради в режим на етажна собственост, повече апартаменти. Втората възможност е, когато имотът е самостоятелен, може да бъде предприятие или отделна къща на собственик, да е известна честотата на извозване през годината. Третият вариант е чрез едни специални торби, които са със съответната съвместимост, които закупуването и предоставянето им ще покрива тези разходи. Четвъртата опция представлява дерогация от принципа "Замърсителят плаща", който законодателят даде на общинските съвети - когато те преценят, да могат и да не прилагат основа на база на количеството събрани и третирани отпадъци", обясни Бранков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че цената на таксата може и да падне, а не да се увеличи.

"Тук говорим за една доста сложна и объркана система с много проблеми на управление на отпадъците на общинско ниво. Законът за управлението на отпадъците е с много отговорност, но в същото време не е осигурен необходимият ресурс. Тук са и системите за разделно събиране. А случаят със София е такъв, че ние още не знаем какво искаме със софийските битови отпадъци - те да бъдат разделно събрани и рециклирани, или да бъдат изгорени. Ако искаме второто - ние трябва да се откажем от разделното събиране", поясни гостът.

Според Бранков по този начин залагаме бомба със закъснител: "Колкото повече бавим тези решения, толкова повече може да се окажем в невъзможност да прилагаме законовия текст от началото на следващата година".

Попитан колко ще излиза таксата на едно 3-членно семейство, събеседникът отговори: "Разликата ще дойде от броя ползватели на апартамента. Но има много голям проблем с информационното осигуряване - адресната регистрация в България не работи повече от 33 години".

Той подчерта, че в ЕС има йерархия за отпадъците, като депонирането да е последното възможно решение.

Гледайте целия разговор във видеото.