Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Масова безотговорност в България по отношение на битовите отпадъци

Петър Дишков смята, че е въпрос на култура и желание от страна на държавата и гражданите

12.09.2023 | 18:25 Редактор: Тодор Петров

Основният проблем в България по отношение на битовите отпадъци е масовата безотговорност. Това заяви в студиото на предаването "Директно" Петър Дишков от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост. 

"В Западна Европа и развитите страни всеки един гражданин си заплаща това, което образува, докато при нас се заплаща на общо, съответно това е и причината нивото на рециклиране да е толкова ниско в страната", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според Дишков става въпрос както за лична отговорност, така и за контрол. Законодателството в България е синхронизирано с европейското, но обществото не го спазва, твърди гостът.

"Контролът трябва да е от страна на кметовете, на общините и най-вече на институциите, които отговарят за това. Има решение какво да се случи с тези отпадъци, така че да не тежат на бюджета на общините и да не замърсяват околната среда. Въпрос е най-вече на култура и на желание от страна на държавата и гражданите", смята Дишков.

Висококачественото рециклиране означава тези отпадъци да бъдат вложени отново в продукт, който е с дълъг жизнен цикъл, напомни той.

Гледайте целия разговор във видеото.