България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: В РСМ се дават обещания, че никога няма да впишем българите в Конституцията

Македония е любезна само към сърбите, иска да е приятел с поробителите, коментира Владимир Перев

29.01.2024 | 08:10 Редактор: Толя Стоянова

Парламентът на Република Северна Македония избра техническо правителство начело с досегашния председател на Народното събрание Талат Джафери. Само преди дни досегашният премиер Димитър Ковачевски внесе оставката на своето правителството. 

"Няма стресови ситуации, които да не сме ги виждали. Вече трети-четвърти път се избира техническо правителство. Това е обичайна практика в Македония, за която повечето хора говорят, че е обикновена глупост - трябва да си остане старото правителство и да продължи до избори. Това правителство е временно и то ще трае 100 дни - до 8 май, когато са насрочени изборите в Македония. Новото правителство задържа почти всички кадри от старото правителство. Нов е министърът на вътрешните работи, нов е и министърът за труд и социални грижи", коментира журналистът Владимир Перев, който се включи онлайн от Скопие в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че ВМРО-ДПМНЕ води с две към едно срещу Социалдемократическия съюз, но това не значи със сигурност, че тази партия ще формира новото правителство.

"Албанските гласове решават за ситуацията в държавата и пътя, по който ще ходи Македония. Досега се слушаха само антиевропейски гласове", изтъкна Перев за Bulgaria ON AIR.

По думите му се чуват и "шовинистични тонове" по отношение на България.

"Дават се обещания от типа, че никога няма да впишем българите в Конституцията. В Македония една част от политиците не искат да разберат, че пътят на Македония минава през София. Онези, които говорят за патриотизъм и демокрация, главната реплика им е, че вписването на българите в Конституцията ще наруши етническата хармония. Очаква се София да бъде притисната и да отстъпи", каза Перев. 

Той е на мнение, че Македония има "неразположение към албанците и българите", а е любезна само към сърбите.

"Това е Стокхолмският синдром на един народ, който иска да е приятел с поробителите", заяви журналистът. 

Гледайте целия разговор във видеото.