Вучич в Скопие: Сърбия не иска от РСМ промени в Конституцията

"Македонците са най-близките ни хора", заяви сръбският президент

27.01.2024 | 22:50 Редактор: Вяра Димова
Вучич в Скопие: Сърбия не иска от РСМ промени в Конституцията

Сръбският президент Александър Вучич в центъра на Скопие открито се включи в антиевропейската реторика и пропаганда, която води до блокиране на европейската перспектива на Северна Македония.

По време на организираното празненство по случай сръбския празник "Св. Сава", Вучич заяви следното: "Сърбия не иска от Северна Македония промени в Конституцията, смятам това за вътрешен въпрос".

Той отбеляза празника в македонската столица заедно с президента на РСМ Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, чиято оставка беше приета вчера. На събитието присъстваха и представители на Република Сръбска (сръбския ентитет в Босна и Херцеговина - бел.ред.)

"Аз съм президент на Сърбия, но не се страхувам да кажа, че македонците са най-близките ни хора. Ние нямаме по-близък народ от македонците. Казвам го открито и ясно пред цялата сръбска и македонска общественост. Не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо. Не очакваме нищо. Единственото, което бихме искали, е да изградим още по-добри и по-близки отношения", каза още сръбският президент в Светосавската академия, цитиран от БГНЕС.

Без задължителното условие за промени в Конституцията, РСМ няма как да продължи преговорите за членство в Европейския съюз. Те са заложени в преговорната рамка, която беше одобрена от всички страни-членки на блока.

Александър Вучич подчерта, че "Свети Сава е нашият най-велик просветител, най-важен ум, велик поет и най-велик духовен човек". Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски каза, че целта на подобни празници е "да припомнят миналото, за да обединят и подготвят общността за настоящите предизвикателства, но и да утвърдят единството".

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
7:0
преди 2 месеца
И за тоя мишок ще дойде Видов ден, къф ли *** трябва да си, че да смяташ северномакаците за братя а българите за татари, монголи и не знам си кви още........ Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Каза ултрасът Вучич
преди 2 месеца
Естествено че няма да иска, като северномакедонската конституция е писана в Белград под диктовката на Москва. Сигнализирай за неуместен коментар