Множество оставки: Северна Македония остана без правителство

Този акт беше очакван, а Ковачевски изрази увереност, че отново ще бъде премиер

25.01.2024 | 19:35 Редактор: Деси Николова

Димитър Ковачевски внесе в македонския парламент оставката си като премиер, а с това и оставката на цялото правителство. Този акт беше очакван и е резултат от договореност между партиите за съставяне на техническо правителство, което да управлява страната до изборите през май.

Ковачевски похвали своето правителство за досегашната му работа и изрази увереност, че и след изборите на 8 май отново ще бъде премиер. Той очаква мнозинството в следващия парламент да е ориентирано така, че Северна Македония да стигне до членство в Европейския съюз. Оставката си подава и председателят на събранието Талат Джафери, с което започва и процедурата по избор на техническо правителство. 

"Талат Джафери е опитен политик, той ще стане премиер на техническото правителство с опита си като председател на парламента. Аз поех тази функция от съвсем различна позиция - управление на корпорации, така че стилът на работа на техническото правителство ще бъде различен, но държавата ще задържи своя стратегически курс на западна ориентация, сътрудничество със САЩ и техническото правителството да се грижи за гражданите", заяви премиерът в оставка Димитър Ковачевски.

И двете оставки ще бъдат констатирани на заседание на парламента утре, на което трябва да бъде избран и нов председател. Джафери, който вече има получен от президента мандат, трябва да внесе състава и програмата на преходния кабинет. Гласуването му ще бъде в неделя.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС