България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

15 дни без училище по семейни причини: Практично решение или нов шанс за скатаване?

Ирина Манушева и Диян Стаматов са на различни мнения относно промяната

12.01.2024 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи образователният министър проф. Галин Цоков.

Ирина Манушева, която е автор на петицията срещу електронните бележки и един от инициаторите за тази промяна, заяви в "България сутрин", че проблемът им е бил с  недоверието към родителите и начина на извинение на отсъствията. 

"Надявам се, че наредбата ще последва най-скоро анонса на министъра, това е много практично решение. Това ще облекчи родителите, лекарите и училищните администрации. Най-важното в образователния процес са интересите на детето", подчерта Манушева.

"От вчера директорите сме леко изненадали от анонса на образователния министър. В образователното министерство не са присъствали хората, които изпълняват държавната политика. Образователното министерство в тази ситуация опитва да бъде добрият герой. Тези 15 дни до голяма степен биха могли да бъдат използвани по здравословни причини, но има и немотивирани семейства, в които това може да се използва за други цели. И в момента се злоупотребява, за което образователната система не е виновна", коментира пред Bulgaria ON AIR директорът на 119-о училище Диян Стаматов.

Той е на мнение, че три месеца след въвеждането на електронните бележки, в конкретния случай се прави стъпка назад, като се дава възможност на мотивираните семейства да използват тези дни за добри цели, но "сме се нагледали на доста негативни крайности".

"Срещата с личния лекар няма как да бъде неглижирана. Кой родител може да каже коя хрема е лека? Настоящият Ковид също започва с лека хрема", изтъкна Стаматов. 

Манушева опонира, че няма педиатър, който да каже, че е важно детето в първия ден от една лека вирусна инфекция да посети кабинета. 

"Педиатричната асоциация излезе с единодушно становище по темата. Много зависи как ще се развие инфекцията. Детето може да има главоболие, коремни болки, влошаване на хронично състояние - диабет, астма. Не е работа на образователната система да преценява кога детето трябва да отиде на лекар. Никой родител няма желание да си изгуби работния ден, за да заведе детето на лекар при елементарна хрема", обясни тя.

По думите ѝ няма нито едно научно изследване, което да показва връзка между посещаемост и формализация на отсъствията. Манушева смята, че трябва да се възложат повече отговорности на родителите и да има по-добра комуникация. Тя добави, че семейните причини за отсъствия съществуват навсякъде по света.

А от думите на Стаматов стана ясно още, че в голяма част от училищата се прилага нормативната уредба ученици да се явяват на изпити, тъй като отсъстват в 1/3 от учебното време. 

"15 дни, с предложението, което се прави, всъщност е почти месец. Новата мярка трябва да бъде по-плавно направена. Това са 105 отсъствия, в гимназиалния етап ще се ползва за непозитивни скатавания. Консервативният подход в нашата образователна система трябва да продължи да се запазва", убеден е Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Направо
преди 3 месеца
Закривайте училищата! Те и без това не ходят на училище. Сигнализирай за неуместен коментар