За добро или за лошо? Полюсни мнения за повече отсъствия по домашни причини за учениците

От 10 МОН предвижда да станат 15

11.01.2024 | 19:12 Редактор: Толя Стоянова

Децата да могат да отсъстват от училище до 15 дни по семейни причини с бележка от родителя. Това предложение прави МОН. В момента тези дни са до 3 с молба до класния ръководител и още 7, но само с разрешението на директора.

Петя Белчева е майка на ученик в 1 клас и смята, че промените ще навредят на учебния процес.

"По принцип ми се струва, че 3 дни са достатъчни. През останалото време, когато отсъстват, те изпускат голям материал. Не е добре да заминеш на почивка и детето да решава задачи", каза Белчева.

Таня Милова е педагогически съветник. Като родител и като експерт, тя смята, че идеята е добра.

"Като родител ще кажа, че това е страхотно. И като предложение, и като приемане, защото 3 дни разрешение от класния ръководител детето да отсъства е изключително малко, особено когато децата са 1-4 клас. Като специалист също подкрепям тази идея", сподели Милова.

Според министъра на образованието Галин Цоков това би облекчило както родителите, така и работата на директори и учители.

"Обсъждаме този проблем с различни родителски асоциации през последните месеци. Понякога се налага детето да отсъства от училище заради неразположение или семеен проблем. Затова правим промяна в закона и увеличаваме тези отсъствия по семейни парични на 15 за всяка учебна година. Така ще се облекчи и редът за тяхното използване като молбата за всички полагаеми дни ще се подава само пред класния ръководител. С това ще се разтоварят и директорите на училищата, които досега трябваше да разрешават част от тези отсъствия", коментира Цоков.

Директорът на столичното 51 училище Асен Александров заяви, че промените ще са положителни, стига да не се злоупотребява с тях.

"По-добрият вариант е това. И учителите биха харесали идеята. Още повече, че те имат възможност да контактуват с тези родители, тъй като класният ръководител знае цялата семейна история, защо се налага и имат по-близка комуникация", смята Александров.

Предстои промените да бъдат гласувани.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.