Русе въведе строг филтър в училищата и детските градини заради грипа

Заболеваемостта в региона е 151 на 10 000 души население

12.01.2024 | 06:53 Редактор: Тодор Петров
Русе въведе строг филтър в училищата и детските градини заради грипа

Русе с мерки срещу разпространение на грип и остри респираторни заболявания. Въвежда се строг филтър в училищата и детските заведения заради регистрирания ръст на броя на заболелите през последните дни. 

Официалните данни показват, че заболеваемостта в региона е 151 на 10 000 души население, което все още е далеч от границата за обявяване на епидемия. Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група между 0 и 4 години, следвана от тази между 15 и 29 години, както и на децата между 5 и 14-годишна възраст. 

До момента са доказани четири положителни резултата за грип тип А. Деца и ученици със симптоми на остри респираторни инфекции няма да се допускат в групите и класовете. Болните лица от персонала със симптоми на остри респираторни инфекции също няма да се допускат на работа. 

Препоръчва се проветряване на затворените помещения, влажно почистване и дезинфекция на повърхностите, спазване на висока лична хигиена, както и прилагане на респираторен етикет – при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа.