България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шоколадът нашумя като коледен подарък, у нас се появи уникален продукт

Братята Красимир и Мартин Бенямин мечтаят България да стане хъб за шоколад

19.12.2023 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

На прага на коледните празници все по-често се чудим какво да подарим на най-близките си. Британците ни дават идея, заменяйки скъпите коледни подаръци с шоколад. 

Красимир и Мартин Бенямин са производители на шоколад. Двамата посочиха в "България сутрин", че цената е добър индикатор за качествения шоколад. 

"Какаото е нещо много полезно, въпросът е какво ще добавиш към него. Когато подаряваш, ти искаш да дадеш нещо от себе си и да зарадваш другия. Шоколадът е едно цялостно преживяване", сподели Красимир.

Двамата братя признават, че са самоуки. Започват да експериментират в хола на Мартин, след това наемат мазе за нуждите на своето начинание.

"Мъск казва, че в днешни дни можеш да се научиш да правиш всяко нещо, ако просто четеш и говориш с хора. Ние по този начин започнахме и нашата мечта и цел е България да стане хъб за шоколад", каза още Красимир Бенямин.

По думите му големите трансформации се правят от хора, които идват отвън. 

"Точно това е, което ние правим и наблюдаваме в нашия бранш. Работим много със суперхрани, защото това е духът на времето. Представяме храни, които не са чак толкова популярни. Нашата мечта е това да стане световноизвестно", обясни Красимир.

"Какаото е суперхрана, в него има стотици полезни вещества. Бялата захар и сухото мляко го правят вреден. В нашия шоколад оставяме настрана вредните неща, а залагаме на полезни съставки. Така се получава здравословен продукт", каза на свой ред Мартин Бенямин за Bulgaria ON AIR

"От Европа и Англия се развива традицията да се подарява шоколад. В 19 век са си го позволявали само по празници, подарявали са го за рождени дни. Тогава е бил нещо много специално, в днешно време е прекалено лесно достъпен. Хората започват да ценят специалния шоколад", коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.