България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще ядем доста по-скъп шоколад - рекордни са цените на какаото и захарта

"Продуктите поскъпнаха много повече от средния темп на инфлацията", каза анализаторът Димитър Георгиев

18.08.2023 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова

Тази година шоколадовите блокчета ще бъдат с около 10-15% по-скъпи. Такива са анализите на големите производители на шоколад. С това поредно увеличение равносметката е, че ще плащаме с 50% повече за какаото и с 25% повече за захарта.

"Любимият ни на всички шоколад се произвежда от захар и какао, двете суровини са борсови търгувани стоки, така че следим активно техните цени. Но и при двете новините не са оптимистични, защото и какаото, и захарта достигнаха най-високите си нива за последните 10 години. При какаото това се дължи преди всичко на много тежките дъждове в Западна Африка, които довеждат до т.нар. болест на черна шушулка, при която дъждът разпространява гъбично заболяване по всички какаови дървета и това довежда до понижаване както на количеството, така и на качеството на какаото", каза анализаторът на международния пазар Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му Брегът на слоновата кост, който е най-големият производител на какао в света, очаква драстично намаление на какаото.

"В целия африкански регион се наблюдава този феномен и тепърва ще видим докога ще продължат тези дъждове. Цената вече е доста нагоре. Войната е от минималните причини за цената, защото и Русия, и Украйна не са основни производители на суровини. Те са немалки потребители, но на фона на глобалното потребление не са чак и толкова големи. При селскостопанските продукти времето и климатът почти винаги са най-важният фактор. Климатичният феномен "Ел Ниньо", който се развива от около 2 месеца, оказва много комплексно влияние в производството на суровини, включително и при какаото", обясни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че има и огромен скок в потреблението на шоколад.

"Най-големият швейцарски производител на шоколад вече обяви, че продажбите му са нараснали с близо 5% за първото полугодие. Има признаци, че достигнатите текущи цени на какаото водят до понижаване на потреблението, дори има известен застой. Потребителите се преориентират, потребяват по-евтин шоколад. Продуктите поскъпнаха много повече от средния темп на инфлацията, така че един от начините е да се намали грамажът на шоколада, който получаваме", коментира анализаторът.

Димитър Георгиев припомни, че по-високата цена е признак и за по-високо качество.

захарта също достигна най-високите си нива за последните 12 години, причината за това отново е в климата. В Южен централен район на Бразилия има отново много силни дъждове, а там е съсредоточено 80% от производството на захар в Бразилия и това довежда до покачване на цената. Подобна е ситуацията и в много азиатски страни, където се очаква мусонният дъждовен сезон да бъде по-активен и по-интензивен от очакваното", поясни гостът.

Георгиев подчерта, че цената на кафето e рязко надолу: "През последния месец цената му се понижи с 13%. А около какаото е възможно да видим консолидация около текущите нива, но всичко е много динамично."

Гледайте целия разговор във видеото.