Задава ли се ценови шок? Световните производители на храни отхвърлят правилата на ЕС

Изисква се доказателство, че културите не са отглеждани на обезлесена земя

10.08.2023 | 12:24 Редактор: Тодор Петров
Задава ли се ценови шок? Световните производители на храни отхвърлят правилата на ЕС

Лидерите сред селскостопанските производители в света се противопоставят на новите правила на Европейския съюз, които изискват доказателство, че културите не са отглеждани на обезлесена земя, което според производителите ще увеличи разходите за производство на храна.

Последният пример за обратната реакция идва от Бразилия, най-големият световен износител на кафе и соеви зърна. Тази седмица министърът на земеделието на нацията Карлос Фаваро се нахвърли срещу забраната, като постави под съмнение дали тя е в съответствие с принципите на Световната търговска организация. Той добави, че Бразилия се стреми да засили търговията с други страни извън ЕС, включително в рамките на петчленния блок БРИКС, който включва също Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Спазването на новите правила ще включва прилагане на пълна проследимост до сложни производствени вериги – задача, която вероятно ще бъде сложна и скъпа. Изискването ще се прилага за широка гама от продукти, от месо до палмово масло, и това ще увеличи селскостопанските разходи в момент, когато инфлацията на храните отново започва да се повишава.

По-високите цени няма да засегнат само купувачите в Европа. Тъй като пазарът в Европа е толкова голям, производителите вероятно ще трябва да възприемат новите практики доста широко. Потребителите по целия свят може в крайна сметка да платят сметката, тъй като производителите прехвърлят новите разходи.

Въпреки че производителите осъждат правилата, компаниите и фермерите по света вече предприемат стъпки, за да се приспособят към тях и да осигурят постоянен достъп до важните европейски пазари.

Големите търговски компании ще трябва да коригират процедурите си по целия свят, каза Пауло Соуса, ръководител на операциите в Бразилия за Cargill Inc., една от най-големите селскостопански компании в света.

Законодателството за обезлесяването, което влезе в сила на 29 юни, дава на доставчиците от 18 до 24 месеца да се приспособят. Това не е много време, като се вземат предвид различните нива на проследимост в момента. Има опасения, че графикът и правилата в крайна сметка ще облагодетелстват тези в по-развитите региони, които вече разполагат с по-напреднали технологии.

Кот д'Ивоар и Гана, които заедно представляват около две трети от световното производство на какао, проучват нов механизъм за ценообразуване, за да отчетат добавените разходи. Това би било в допълнение към така наречената разлика в жизнения доход, допълнителна такса от $400 на тон, която беше въведена за подобряване на заплащането на фермерите.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС