България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българският розов домат е потърпевш от климатичните промени - ще успеем ли да го съхраним?

Доматите са топлолюбива култура и обичат стойности между 22 и 28 градуса през деня, каза Надежда Шопова 

09.08.2023 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Високите температури и продължителните засушавания водят до загуба на продукция. Оказва се, че прекалено топлото време не е благоприятно за отглеждането на традиционния и вкусен български домат. 

Надежда Шопова от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към Българската академия на науките заяви пред Bulgaria ON AIR, климатичните промени са изключително важни, когато става въпрос за храна. 

"Българският розов домат е както потърпевш, така и инструмент за борба с тях, тъй като се използва в селекциите за бъдещи сортове, които да бъдат устойчиви. Доматите са топлолюбива култура и обичат стойности между 22 и 28 градуса през деня, между 12 и 14 до 18 градуса вечерта", коментира тя в ефира на "България сутрин". 

Шопова напомни, че нашите условия позволяват отглеждането на домати на открито и те са широкоразпространени във всички райони на страната. Но отбеляза, че с течение на времето връзката между селото и града е била прекъсната. След Ковид пандемията хората са се насочили обратно към селата и градините, добави събеседникът.

Надежда Шопова уточни, че за розовия домат е характерна тънката и фина люспа. При неблагоприятни условия тя се напуква. Цветът е наситено розов и когато доматът се разреже, има доста плътна консистенция. 

Според нея бъдещето на нашите сортове ще бъде подсигурено, имаме всички шансове да съхраним розовия домат и ще той бъде включен в новите селекции не само у нас. Предпочитат се обаче по-устойчиви и лесни за транспортиране сортове, стана ясно от думите ѝ.

"Трябва да си дадем сметка, че тази пролет беше доста по-хладна и забави самото узряване. Надявам се есента да бъде по-топла и дълга, за да имаме продукция. Напояването е крайно необходимо", каза още Шопова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС