България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По курортите ядем манипулирани яйца от Украйна, пилешкото ни месо е качествено и евтино

Възможно е ЕС да не може да задоволява собствените нужди и да трябва да внася яйца, заяви Ивайло Гълъбов

09.08.2023 | 08:40 Редактор: Михаела Кирилова

За последните две години цената на яйцата е скочила двойно. Едно яйце на дребно струва 47 стотинки.

"В момента има сериозен тренд цените да паднат. Хората са на почивка и потреблението на яйца се измества. По курортите се консумират главно яйца от Украйна. За съжаление, потребителят няма културата и не може да прецени качеството на храната и кое е по-добро. Най-вероятно се манипулират яйцата, които идват от Украйна. Естествено, те са по-евтини. Това са трети страни, които произвеждат продукция при други стандарти. Има съществени различия, но ние в ЕС сме избрали този път, за да вървим към кръгова икономика и да изпълним изискванията на Зелената сделка, и това ще повлияе на цената.", каза председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че трябва да се възпитава култура в потребителите - всички яйца, произведение в ЕС, се отличават с по-високо качество. От думите му стана ясно още, че в Индия яйцата са много по-евтини, но там се използва и детски труд. "В Нидерландия главно работят имигранти по фермите. Това не трябва да се подминава. Когато се правят каквито и да е било изменения, трябва да се отчитат тези факти", отбеляза Гълъбов.

В сайта FoodPrice цената на яйца на дребно е 47 стотинки. "За да анализираме коректно данните, трябва да отчетем първо Евростат. Те дават яйца с код 3. Техните цени са най-точни от всички останали статистики. От там гледаме в търговските вериги яйца с код 3БГ, 2БГ и 1БГ . Те са по-скъпи, тъй като са отглеждани биологично, свободно или подово", обясни гостът.

Гълъбов посочи, че яйцата на дребно се движат в широк диапазон. Зависи и от марката, но най-скъпите достигат 47 стотинки. Във веригите има далеч по-евтини, има и промоции, обърна внимание гостът.

"Производителите винаги ще бъдем недоволни от голямата разлика от цената на производител до цена на дребно. Това нещо би могло да се промени, когато конкуренцията се увеличи. Това е начинът", коментира още Ивайло Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпроса дали най-скъпите яйца са в България, председателят на Съюза на птицевъдите отговори:

"Яйцата в ЕС са средно 207 евро, в България без ДДС е с около 15% по-ниска цената. Тя е срещу най-евтините в ЕС. Само в Латвия тази седмица яйцата са по-евтини, тъй като натискът на украинските яйца е по-голям. Украинските яйца се търгуват с около 10% по-евтино от най-евтините. Търговците в Украйна са принудени от войната да продават толкова евтино. Това не значи, че произвеждат с по-ниска себестойност".

Гълъбов допълни, че до края на 2023 г. Европейският парламент трябва да отговори дали ще промени законодателството по отношение на клетките. Тогава цената ще скочи рязко и най-вероятно ЕС няма да може да задоволява собствените нужди и ще трябва да внася яйца, предупреди той.

Същият проблем с цената се забелязва и при пилешкото месо у нас.

"Съвсем естествено е вносното да пристига по-евтино в България, когато имаме стабилно производство. Това е възможно при замразеното месо. При охладеното не бих казал, че е толкова по-ниска. Цената на месото в ЕС е средно 267 евро/тон а в България е 209 евро/тон. Това показва, че имаме изключително благоприятна цена. От Украйна влиза замразено месо. Нашите апели към българската администрация са да се започне кампания, която да използва закона за етикетиране и произходът на продукта да бъде ясно посочен", каза Гълъбов.

Според него е естествено да се вдигне цената на пилешкото филе, когато потребителското търсене се измества към курортите., А родното производство се предпочита, когато сравняваме охладено и замразено месо.

"Българското винаги е по-евтино. Статистиките не правят такава разлика и така се заблуждава потребителят. В сравнение с евространите нямаме по-високи цени. Нашето е и с високо качество. Апелирам към всички търговци да популяризират продажбата на свинско и пилешко месо, защото те са най-здравословни за потребителя", изтъкна Гълъбов.

Гледайте целия разговор във видеото.