"На нас 2500 лв. не ни стигат": Трапезата ни става все по-скъпа, лишаваме ли се от храна?

Малката потребителска кошница вече излиза 109 лева

18.07.2023 | 18:46 Редактор: Юлиан Христов

С 200 лева е поскъпнала издръжката на едно тричленно семейство само за година. А за един работещ - с близо 10%, изчислиха от КНСБ.

"Два килограма ябълки и два килограма кайсии за 12 лева. Кайсиите ще свършат още довечера или утре, а ябълки ще има за 3-4 дни", коментира Десислава Несторова, която купува плодове за семейството си два пъти седмично. 

Всеки ден обаче мисли за семейната трапеза, която става все по-скъпа.

"Ако трябва да се вземат килограм картофи, за да се направи мусака, половин килограм кайма, два домата и една краставица, с киселото мляко и яйцата, може би ще излезе около 50 лева. Много е за четиричленно семейство при положение, че си готвиш вкъщи", пресмята домакинята.

Но все пак се старае да не лишава децата си.

"На нас 2500 лв. не ни стигат. Ние може да се лишим от обувки или нови дрехи, или от нещо друго, което да ни трябва за момента, за да могат те да имат това, което е необходимо, за да се развиват правилно", обяснява тя.

Малката потребителска кошница е с 20 лева по-скъпа за една година - от 90 на 109 лева.

"Стоките и услугите, които купуваме всеки ден, предимно за храна, продължават да са достатъчно високи и техният ценови растеж е видим и продължава нагоре, макар и с по-малки темпове. Това определя повече пари, които са ни нужни, за да живеем сравнително прилични по българските стандарти", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Въпреки спада на годишна база в изкупните цени на сурово мляко с 18%, това не влияе осезаемо при цените на дребно на млека, сирена и кашкавали. Нараства и цената на свинското и пилешкото месо. Факторите, които повлияват за динамиката на дохода за издръжка са: по-ниските цени на природния газ, спадът в осреднените цени на тока за бизнеса, намалението при петрола, а също и при зърнените и маслодайните култури, посочват още от КНСБ.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR