Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

КНСБ: Никой няма съмнение, че доходите в България са ниски, протестите ще продължат

"Депутатите, от които зависят решенията, ще проведат политика, която е насочена към хората", каза д-р Тодор Капитанов

14.07.2023 | 20:39 Редактор: Искра Ангелова

Със сигурност протестната и стачната готовност на работещите и синдикалните членове не е овладяна. Социално напрежение има и ще има, докато не мине гласуването на второ четене на Бюджет 2023. След 3-дневни протестни акции, все пак успяхме да се срещнем с повечето депутати лице в лице, да им обяснят хората какви са всъщност проблемите и каква е реалната ситуация в заплащането. Успяхме да ги убедим, че има спешна нужда от повишаване на доходите в редица от секторите, които един по един излязоха на протест. Това каза вицепрезидентът на КНСБ д-р Тодор Капитанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му синдикатите са успели да преобърнат настройката на някои от парламентарните групи.

"Във всички законопроекти, които подготвихме, за всяка една институция сме показали как и защо трябва да дойдат тези пари, също така откъде могат да дойдат. А ние сме на мнение, че те могат да дойдат от капиталовите разходи в бюджета, защото те няма могат да изпълнени в такъв размер. Тези средства могат да бъдат насочени изцяло за покриване на спешните нужди. Магазинът за работещите бедни работи ежедневно, но хората дори от него не могат да пазаруват", допълни д-р Капитанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че за исканията им са необходими 305 млн. лв.

"Считаме, че ще са достатъчно, за да компенсират инфлацията в отделните сектори - там, където не е компенсирана. Става въпрос за земеделието, АПИ, БНР, НОИ, Агенция по архивите, сферата на културата, пожарникарите - толкова много хора протестират, сектор по сектор дойдоха пред Народното събрание", поясни вицепрезидентът на КНСБ.

И подчерта, че 2/3 от исканията им са припознати от партиите, но те ще настояват за 100%.

"Докато не видим тези обещани 200 млн. разписани и гласувани, няма как да не сме притеснени и да нямаме съмнение, че това може и да не се случи. Искаме достатъчно гаранции, че това ще се случи. Никой няма съмнение, че доходите в България са ниски", добави д-р Тодор Капитанов.

Той бе категоричен, че протестните дейности ще продължат.

"Разчитаме на това, че депутатите, от които зависят решенията, ще проведат политика, която е насочена към хората. Те са свръхнатоварени в тези институции и може скоро да останат и без хора, които да изпълняват тази административна дейност, която е изключително подценявана в обществен план. Никой не си дава сметка, че администрацията става все повече и повече", коментира още д-р Капитанов.

Гледайте целия разговор във видеото.