КНСБ получи съгласие за допълнителни 200 млн. лв., БСП и ГЕРБ "за" исканията им

Трети ден синдикатите изразиха недоволството се пред Народното събрание

14.07.2023 | 19:43 Редактор: Юлиан Христов

Трети ден синдикатите изразиха недоволството се пред Народното събрание от бюджета за 2023 година.

Служители от държавната администрация искат прекрояване на бюджета между първо и второ четене и увеличаване на заплатите. След среща с депутати, стана ясно, че ще се търси решение, но възможностите са ограничени.

Недоволните служители се събраха рано сутринта под прозорците на Народното събрание с искане за по-високи заплати за държавните служители. Два часа по-късно протестиращите се пренесоха в сградата на парламента с надежда да бъдат чути от депутатите.

Първи на разговори с КНСБ се отзоваха от ПП-ДБ. От тях синдикатите получиха обещание, но с едно наум.

"На среща в Министерството на финансите да обсъдим предложенията, да видим дали има някъде буфери, резерви и откъде могат да се направят трансфери. Ще потърсим всякаква възможност да им помогнем, но само, ако дефицитът е с до 3%", обясни депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

Малко над 300 млн. лева са поискали синдикатите, за да се справят работещите с постоянно нарастващите цени. Втори на масата за преговори седнаха от ДПС, които се заемат в бюджетна комисия да представят исканията на протестиращите.

"Една по-голяма част от тези искания ще се опитаме да ги припознаем като наши, да ги подкрепим и да ги аргументираме в комисията. Дали ще успеем, зависи от това какъв подход ще приемем", коментира Йордан Цонев от ДПС.

От ГЕРБ имат предложения за по-високи заплати в няколко сектора.

"ПГ на ГЕРБ ще внесе предложения по различни сектори. 150 млн. лева за заплати за полицаи, също и за сектор култура", обясни Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

След срещата между синдикатите и БСП стана ясно, че социалистите изцяло припознават исканията на КНСБ.

"Например заплатите в НОИ. Обща ни е битката за минималната работна заплата“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Получихме съгласие от повечето за искания над 200 милиона", обясни Пламен Димитров от КНСБ.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС