ПП-ДБ: Ще говорим с МФ дали има резерви за ръст на заплатите

Нашето послание към КНСБ беше ясно - с вас сме, доходите трябва да растат, каза Венко Сабрутев

14.07.2023 | 11:54 Редактор: Михаела Кирилова
ПП-ДБ: Ще говорим с МФ дали има резерви за ръст на заплатите

"КНСБ оценяват, че от общо исканата сума от 1,1 млрд., 700 млн. от тях са вече включени в бюджета. Разбрахме се в началото на следващата седмица бюджетна комисия от членовете на ПП-ДБ ще направим среща с Министерството на финансите, ще търсим възможности в рамките на 3% дефицит, без раздуване на разходната част, за максимално справедлив ръст на доходите".  Това заяви депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

"От МВР казаха, че в една и съща институция един човек взима 1000 лв., човекът срещу него - 5 000 лв. Съгласихме се, че ако отново се работи за вдигането на заплати на калпак, тази неравност само ще расте", каза още Сабрутев.

"Чуха се много искания, включително искания на институции, които са получили 20% увеличение през 2022 г., само 7 месеца след това искат още толкова, но за сметка на това има изоставащи институции от типа на помощник - възпитателите в градините и яслите - там взимат 570 лв. чисти пари след данъци. Чухме искания 1 500 лв. заплати да се вдигнат нагоре, но има сектори, които са напълно изостанали. Нашето послание към КНСБ беше ясно - с вас сме, доходите трябва да растат", поясни той, цитиран от БГНЕС. 

"Държавата обаче трябва да има дефицит от 3%", подчерта още Сабрутев, след което обясни, че в МФ ще се обсъдят исканията. 

"Да видим дали има някъде буфери, резерви, откъде могат да се направят трансфери, предложенията на синдикатите е да се вземат от капиталови програми", каза още депутатът от ПП - ДБ.

Снимка: БГНЕС