България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

До 1,5 г. може да останем без Спешна помощ, протестите са само предупреждение

Линейките не са специализирани. Това са бусове, които са пригаждани за линейки, каза Красимир Митов

14.07.2023 | 08:20 Редактор: Михаела Кирилова

От синдикат "Защита" излязоха на протест пред Народното събрание с искане за повишаване заплатите в Центровете за спешна помощ. Преди дни те протестираха пред Министерството на здравеопазването със същите искания.

"Протестите още не са започнали, това е едно предупреждения само за пореден път от две години насам. Управляващите трябва да чуят в какво спешно положение сме. Диалог има, първо се срещнахме с министъра, чиято позиция беше коренно променена от първата среща. Първо има недостиг от 1500 човека. От тези, които работят, повече от половината са в напреднала пенсионна възраст и липсват млади хора. След година, година и половина страната може да остане без Спешна помощ. Или ще остане на книга както някои други институции. Има лошо заплащане, лоши условия за труд. С изключение на ГЕРБ вчера на протеста всички парламентарни групи категорично казаха, че ще подкрепят исканията на медиците. Ако наистина е така, протести няма да има, но ако не ни чуят, протестите ще продължат в цялата страна. Една програма, която стартира през 2015 г. е провалена и трябва да връщаме пари на Европа. Тези пари бяха предназначени за модернизация на центровете, но те просто изчезнаха.", каза председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов в студиото на "България сутрин". 

Той се надява протестиращите да бъдат чути и заяви, че ако не настъпят промени протестите ще продължават по цялата страна.

"Тази цифра от 60 млн. лева са я смятали депутатите, ние не сме я споменавали. Ние просто искаме някакво дългосрочно решения, защото няма яснота какво ще има утре. В тази цифра влиза и издръжката на самите Центрове по спешна медицинска помощ. От 8 години бюджетът, с който се работи, е същият. Цената на всичко е нараснала с 150-200% , а държавата не е отпуснала нито един лев допълнително. Вчера бяхме поканени от г-н Митев, който е член на бюджетната комисия от ПП-ДБ, той беше загрижен, но не  беше запознат с проблемите. Той каза, че ще говори с финансовия министър Асен Василев и днес отново ни покани на среща. Явно има развитие", допълни Митов.

Някои от основните искания са поне 50% увеличение на заплатите, актуализация на парите за храна, дрехи и нощен труд, но Красимир Митов твърди, че са готови на компромиси стига желанията им да бъдат чути.

"Да не забравяме, че след няколко месеца ще се вкара и следващият бюджет. Готови сме на компромиси. Линейките не са специализирани. Това са бусове, които са пригаждани за линейки. Материалната база е в окаяно състояние. Трябва ни свежа вълна от млади хора, защото се се работи много часове извънреден труд. Понякога по 72 часа", каза Красимир Митов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проблемът с дългото чакане на линейка все още продължава, а председателят на синдикат "Защита" допълни, че малките населени места също са застрашени.

"В София имаме информация, че се чака 3 часа за линейка. В по-малките населени места е друг проблемът - липсват лекари поради ниското заплащане. Балчик например се обслужва от един екип, хората от други филиали отиват там на извънреден труд. Един проблем, за който има развитие е за категорията труд. Тя им беше отнета и до сега никой не поемаше ангажимент, но министърът на здравеопазването каза, че се е заел със случая", каза той.

На края на разговора Красимир Митов напомни, че протестите ще продължават като се очаква и спиране на работата.

Гледайте целия разговор във видеото.