"Заплата под 1100 лв. е срам": Синдикати, медици и полицаи протестират заради Бюджет 2023

Служители от НОИ-Русе се заканиха да стачкуват ефективно

11.07.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Димитрова

Бюджетът предизвика недоволство и извън Народното събрание. Синдикати, медици, полицаи и държавни служители готвят протести за това, че не са предвидени с допълнителни средства в план-сметката на Министерството на финансите.

Държавни служители от различни агенции и служби готвят палатков лагер пред Народното събрание, а причината е, че няма да има увеличение на заплатите им в Бюджет 2023.

"Нашата статистика показва, че работещите в обществения сектор в селското стопанство са със средни работни заплати 70% от средните работни заплати в България. Работна заплата под 1000-1100 лева мисля, че все още е срам. Смятам, че цялото общество е длъжник на работещите в тези системи", коментира председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Валентина Васильонова.

На предупредителен протест излязоха служители на НОИ-Русе. И се заканиха, че ще стачкуват ефективно.

"Служители, които са с по 4-5 годишен стаж, са с 1190 лева заплата. Те не виждат никаква промяна откакто са постъпили, затова доста от тях вече напускат. Ако няма никаква промяна, вече колегите са на мнение, че трябва да се стачкува ефективно, със спиране на работния процес и дори да се лишат от заплащане", обясни протестиращ.

Служителите на МВР също готвят национален протест през уикенда. Полицаите и пожарникарите настояват за 10% ръст на възнагражденията тази година, плюс ново оборудване и екипировка.

"Служителите са демотивирани. Вие виждате, че поскъпна начинът на живот, стана изключително трудно да се справяме с разходите си, тъй като инфлацията расте и тя реално е много повече от десетте процента, които ние искаме. И просто искаме един разумен и нормален начин на живот", каза Веселин Бекяров от Синдикалната организация на служителите на МВР.

Според синдикатите увеличението на заплатите в МВР ще струва близо 100 милиона лева.

"Всички тези приказки за това, че няма пари в държавата, са благодарение на това, че г-н Василев държи да натисне инфлацията изкуствено надолу, да ги вкара в трите процента в края на годината, за да може да покрие критерия за влизане в Еврозоната. Нашето питане е: "Добре, защо трябва да се прави това за сметка на доходите на хората", заяви Илия Хрисимов от Синдиката на служителите на МВР.

Според министъра на финансите Асен Василев допълнителни пари за структурите на МВР няма да бъдат отпускани, но предложи нова политика, според която спестените средства в конкретно министерство да остават във ведомството.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Хер Флик от ГЕСТАПО
преди 10 месеца
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Нека се увеличават заплатите двойно, но пенсионерите вкъщи , а злоупотребяващитен служебно с ефективни присъди !! Сигнализирай за неуместен коментар