България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 90% от хората не са наясно с промените в Конституцията

Трябва да се даде още време и да се обясни защо е важно еманципирането на съда, каза Биляна Гяурова

11.12.2023 | 09:33 Редактор: Толя Стоянова

Депутатите приеха на първо четене промените в Конституцията. Част от тях ще отпаднат между двете четения. Голяма част от текстовете са свързани с промяна на правомощията на президента. През уикенда дойде реакцията и от държавния глава Румен Радев, който изрази своите притеснения, че парламентът, "избран с критично ниско гражданско представителство", ще променя основния закон в страната.

"Обществото не е наясно с промените. Миналата седмица представихме национално представително проучване, което беше направено по наша поръчка. От него става ясно, че над 90% от хората не знаят какво съдържа внесеният проект, и вече приет на първо четене, за промени в Конституцията. Липсата на заинтересованост от страна на гражданите за това какво се променя в основния закон означава, че и от политическите среди, и от юридическите среди не е достатъчно добре обяснено защо всички тези промени трябва да бъдат приети в този вид", коментира Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ много голяма част от текстовете, гласувани в петък, ще претърпят промяна, защото няма съгласие как трябва да изглеждат.

"Ако имахме консенсус към всички промени, те щяха да са факт. Трудно е да се постигне, защото конфигурацията в сегашния парламент няма как да бъде консенсусна", каза Гяурова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Безспорно е, че текстът за националния празник ще отпадне. Разбра се, че ще има разширяване на кръга от лица, от които президентът ще може да избира министър-председател. Разбра се, че председателите на Върховен касационен и Върховен административен съд ще запазят своя мандат от 7 години, а главният прокурор ще бъде с намален мандат от 5 години", посочи Гяурова.

Според нея трябва да се даде още време и да се обясни защо е важно еманципирането на съда, тъй като България води дългогодишна битка за извоюване на независимостта на съда и ограничаване на главния прокурор.

"Конституционните текстове се изпълняват от хора. Ако самите съдии и прокурори нямат усещане за самоконтрол и най-добрите текстове могат да бъдат изпразнени от съдържание. Съдебната система има нужда от сериозно очистване вътре", добави тя.

Гяурова не очаква протести, защото "хората не са наясно с промените".

"Едва ли по Коледа и Нова година ще тръгнат да протестират. Трудно се осъзнава важността за всеки един от нас да имаме независим съд и върховенство на правото", заяви гостът.

"Стандартите за регулаторите са подкрепени от близо 70%. Текстът не беше коментиран в петък. Концентрацията беше върху частта за съдебната власт", каза още Гяурова.

Гледайте целия разговор във видеото.