Надежда Йорданова: Промените в Конституцията целят в България да има повече справедливост

"В центъра е укрепването на независимостта на съда", коментира депутатът от ПП-ДБ

08.12.2023 | 11:06 Редактор: Толя Стоянова
Надежда Йорданова: Промените в Конституцията целят в България да има повече справедливост

"Предложените промени в Конституцията целят в България да има повече свобода, повече справедливост, повече сигурност. Съгласете се, че това са основни предпоставки за едно благоденстващо общество", заяви депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова по време на разискванията относно разглежданите промени в Конституцията на страната. 

"Днес отново поставяме на дебат предложения за изменения на Конституцията, които ще очертаят бъдещето развитие на страната ни, и това не е преувеличено", заяви Йорданова. 

"В центъра на целия този дебат, на усилията, които поставяме, е укрепването на независимостта на съда, защото именно наличието на независим съд в една демократична държава е гаранцията за справедливост, сигурност и свобода", допълни тя.

"Как ще постигнем гарантиране на повече независимост на съда? На първо място, като разделим съществуващия кадрови орган на съдебната система. Отделим Висш съдебен съвет, който да се занимава с кадровите въпроси само на съдиите, и той да бъде структуриран по начин, по който съдиите, избирани от съдии, да имат мнозинство. Да бъде намалена обществената квота, избирана от парламента във Висшия съдебен съвет, така че да се гарантира в кадровия орган, който взема кадровите решения за назначаване, повишаване, преместване, освобождаване на съдии, да няма непропорционално политическо внимание. Предвиждаме парламентът да не може да избира действащи съдии, прокурори и следователи тогава, когато формира съответно конституционен орган", обясни народният представител. 

Йорданова смята, че реформите в съдебната власт ще намалят влиянието на обвинител номер едно. 

"Да се намалят правомощията така, че те да бъдат съсредоточени основно в наказателното производство. Главният прокурор да не бъде свръховластен, а Прокурорският съвет, който ще се занимава с кадровите въпроси на прокурорите и следователите, в него да има превес обществената квота", каза тя, цитирана от "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Надежда всяка оставе
преди 4 месеца
Надежда не е чела Конституцията. Кого иска да заблуди? Тези промени могат да се извършват единствено от ВНС, съставено изцяло от депутати, включени в списъка " Магнитски" и при никакви други обстоятелства! Надежда да обясни разликата между : 1.НС да избира " кадровия орган" и 2.Надежда и Ристьо- " френското предложение", заедно с Боко- " турския поток" и Делян -" двойното гражданство за хора от ДПС" да избират съдиите и прокурорите, които да кадруват във ВСС?Това е "бъдещо развитие", а? Сигнализирай за неуместен коментар