България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Скандалите ще продължат, сглобката остава стабилна, но трябва механизъм за назначенията

Цветанка Андреева и Юлий Павлов са категорични, че некоалицията ще се разбере за бюджета

07.12.2023 | 09:19 Редактор: Тодор Петров

"Случващото се в "Пирогов" вече е рецидив. От гледна точка на политическия пиар, не е добре никоя власт да се занимава "Пирогов" по този скандален начин. Там става дума за светила, докато политиците се ползват с не особено висок рейтинг. Трябва да изчистят механизма, по който взимат решенията в некоалицията", заяви политологът Цветанка Андреева в "България сутрин". 

Социологът Юлий Павлов се съгласи с думите ѝ и добави, че трябва да има механизъм за взимане на всякакви решения.

"Това липсва, защото шефът на "Пирогов" не е от регулаторите. Такива сблъсъци ще продължават. На всяка от двете коалиции в управлението избирателите им са разделени. Едната част приемат управлението като нещо добро, друга част са по-непримирими и смятат, че това е грешка и трябва да развалят сглобката. Докато не са дошли европейските избори, политиците трябва да удовлетворяват и двете си групи избиратели. Показват, че стоят с "тези" в управлението с отвращение. Театърът ще продължи", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Андреева е на мнение, че управлението всеки ден влиза в скандални ситуации, които обаче не подронват съществуването на правителството. Тя вижда неспособност на лидерите да обясняват правилно на хората, след което да правят реформи след обмислени политики и стратегии.

Павлов не вярва, ще има оставки на министри преди ротацията на премиера. "В края на януари ще започнат пазарлъци кои министри да се сменят", очаква той.

"Неприемането на бюджета означава оставка на цялото правителство, равнозначно е на вот на недоверие. По бюджета горе-долу са постигнали съгласие, ще се разберат. Бюджетът вече е заложен, промени може да има само в малки граници", смята Павлов.

"Единственото да се отхвърлят ветата на президента е стабилно и няма какво да го разклати. Не ми е ясно какви избори го очакват него. В коалицията ПП-ДБ трябва да си избистрят нещата. ДПС са необходими за промяна на Конституцията. Не може да искаш едновременно промени в Конституцията, но и да изолираш ДПС от разпределението на благата от властта. За партиите промените в Конституцията са много важни и са неофициално условие за приемането ни в Шенген", каза още социологът.

Андреева подчерта, че обсъждането на бюджета е бъдещето на държавата - цялостната визия за развитието на обществото и икономиката ни. "Основния консенсус го има, по големите стратегически теми няма разногласия. Имаме идеологически и икономически сблъсъци", посочи тя.

По думите ѝ президентът Румен Радев донякъде е лидер на опозицията и използва всички механизми да бъде контрапункт на това управление. 

"За сетен път видяхме, че предизборните революции не доведоха до нищо, освен до криза. Революцията, която президентът Радев продължава, може да го държи с висока политическа подкрепа, но тя разрушава институциите в държавата", смята Андреева.

Гледайте целия разговор във видеото.