Сметките на "Пирогов" (не)излизат, ще има ли смяна на директора ще реши съдът

Медицинският съвет на "Пирогов" отрече болницата да е на загуба

06.12.2023 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Сериозни финансови нарушения, а не политически причини, стоят зад уволнението на директора на "Пирогов". Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков. А вчера отстраненият директор отрече да има просрочени задължения. Темата беше акцент и в кулоарите на Народното събрание. 

31 млн. лв. -  толкова дупката в бюджета на болницата, като за последната година се е  увеличила със 7 млн. лв., заяви здравният министър.

"Размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, той е декапитализиран", каза Хинков.

По думите му в одитния доклад на "Пирогов" има конкретни законови нарушения, извършени от освободения директор – Валентин Димитров.

"На базата именно на този доклад, както и последните действия на конкурсите, които произведоха обществено недоволство от страна на служители на Пирогов, ме накараха да предприема тази стъпка. Изглежда директорът на болницата няма да бъде сменен, поради голяма съпротива, това не е мое решение, аз върша това, което ми повелява законът, нека съдът реши", посочи още здравният министър.

В писмо до медиите Медицинският съвет на "Пирогов" отрече болницата да е на загуба. Изпълнителният директор д-р Валентин Димитров направи устен отчет пред всички. Същото направиха и икономическият, и административният директор, с което ясно показаха, че "Пирогов" действително е на позитивен резултат и се развива успешно. Служителите на лечебното заведение научават за смяната на директора от медиите.

До преди три месеца Пламен Милев работи като прокурист на "Пирогов". Казва, че докато е бил на щат в болницата - не е имало просрочени задължения. Здравният министър подчерта, че решението за смяната на директора на най-голямата спешна болница у нас не е било еднолично и е съгласувано.

Предстои съдът да реши дали да уважи жалбата на досегашния директор или да допусне вписването на Пламен Милев като шеф на "Пирогов".   

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: БГНЕС