Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Всекидневните скандали държат сглобката. Отклоняват вниманието

Ветото на президента няма да мине, убедени са доц. Стойчо Стойчев и Георги Киряков

04.12.2023 | 20:12 Редактор: Елеонора Танева

Правителството може да падне, когато управляващите подпишат коалиционно споразумение. Вероятно затова не искат да подпишат такова. Това коментира политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR". 

"Тук виждаме всекидневно скандали, затова ситуацията всеки ден се определя като критична. Нещата, които сега разпределят на коляно, е трябвало да се направи по време и след изборната кампания, преди да се формира правителство", добави Киряков.

Той определи като "политическа глупост" правенето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на политически врагове. Призова да се върви в рамките на политическата логика, а не на PR-а. 

Политологът доц. Стойчо Стойчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е важно да има скандали, за да демонстрират пред избирателите, че не са се прегърнали. Той коментира ролята на ДПС в управлението.

"При формулирането на промените в Конституцията, като гаранция това нещо да се случи, означаваше това мнозинство да намери  достатъчен брой гласове - ДПС да влезе под някаква форма. Влезе по-организирано и мащабно, отколкото на някои им се искаше", каза доц. Стойчев.

Политологът изтъкна, че за ДПС е важно да демонстрират пред избирателите си, че са част от управлението на държавата.

"Затова лесно влязоха в ролята да осигуряват кворум на ГЕРБ след 2014 г., показват че управлението не може без тях, както и сега. Целта не е да се налагат като балансьор, а като някакъв помирителен център, като гласът на разума в една абсурдна ситуация, в която собствените избиратели на ГЕРБ и ПП-ДБ са се поставили", каза гостът.

По думите му е здравословно за ГЕРБ-СДС да не се ангажира с ключови министри, които биха обирали негативите на управлението.

"Ако ГЕРБ имат половината министерски постове, чисто електорално партията ще загуби много, това ще доведе до измиване на ръцете в управлението. Борисов обясняваше, че всичко е в името на България, иска да се върне на бял кон в управлението. ГЕРБ изпълнява това, което беше поето като ангажимент в началото, казва министрите са ваши, кабинетът е ваш, никой не е казал, че договорката се е променила", добави доц. Стойчев.

Двамата изтъкнаха ползите от децентрализацията в здравеопазването. Георги Киряков посочи, че партиите трупат дивиденти от разпределението на бюджета за здравеопазване. Доц. Стойчев подчерта, че никой не говори за Агенцията по лекарствата, където също има големи интереси, а със скандалите около НЗОК се отвлича вниманието.

Политолозите разкритикуваха ветото на Радев и посочиха, че той е трябвало да се намеси, когато е било обсъждано новото въоръжаване на армията ни, а не как да се избавим от ненужна военна техника. 

"Не подозираме колко танкове, БТР-и и самолети стоят във военни складове. Те са трупани в някакви дълбоки резерви в годините на социализма, разполагаме с достатъчно оръжие, проблемът е, че няма кой да работи с него", каза доц. Стойчев.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.