Радев дръпна спирачката на БТР-ите за Украйна, (не)коалицията очаква скоро да потеглят

От ГЕРБ-СДС обвиниха президента в лицемерие

04.12.2023 | 18:42 Редактор: Толя Стоянова

"Срам" и "неадекватност" - така повечето партии определиха президентското вето върху изпращането на военна помощ за Украйна. От управляващото мнозинство са категорични, че ветото ще бъде преодоляно. На страната на президента се обявиха от БСП и "Възраждане". Предоставянето на 100 бойни машини на Украйна беше гласувано в края на ноември от Народното събрание.

"Това вето ще бъде преодоляно веднага, така че не виждам за какво да коментирам", каза премиерът Николай Денков.

"Този дебат ще доведе до това отново да бъде успокоена България и гражданите за отпадналата необходимост и много ясно да заявим своята позиция на солидарност с Украйна", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

От ГЕРБ обявиха - ветото на президента Румен Радев е неадекватно и демокрацията не се защитава с политическо лицемерие. В писмена позиция от ДПС нарекоха ветото срам.

"След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство, защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен път - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят", коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Според "Продължаваме промяната-Демократична България" докато е управлявал близо две години чрез служебните си правителства президентът е можел да изпрати бойните машини в "Гражданска защита", а не сега да се хваща за тях.

"От тази гледна точка това е политическо лицемерие на президента, с което очевидно иска, първо, да засвидетелства вярност към Митрофанова, второ, да генерира енергия за собствения си политически проект на фона на тази помощ, която България може да изпрати", каза депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

От БСП се припознаха в думите на Радев, а "Възраждане" дори си приписаха лично заслугата.

"За пореден път президентът повтаря доводите на "Възраждане", въз основа на които наложи вето на гласуваното от парламента решение да се изпратят БТР-и от България като помощ за Украйна. Благодарим за подкрепата", заявиха от партията.

Очакванията са ветото да се разгледа още тази седмица в пленарна зала, а управляващото мнозинство да преодолее президентската забрана и бронираните машини да потеглят към Украйна.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Стефи
преди 4 месеца
хахахах, ДБ ако зависи от тях ще ни обездържави, каквато е заръката от US посослството Сигнализирай за неуместен коментар