Денков с отчет за 6 месеца управление: Има ръст на инвестициите и доходите на хората

Премиерът заяви, че 60% от 18-месечната програма на правителството е изпълнена

06.12.2023 | 18:00 Редактор: Елеонора Танева

Николай Денков направи отчет на работата на кабинета за изминалите 6 месеца. Премиерът подчерта, че правителството е овладяло цените, а инфлацията забавя темпове.

На именния си ден премиерът подчерта успехите на първите 6 месеца от управлението. 

"Знаехме, че освен срещу часовника се изправяме срещу заварени проблеми. Изборен популизъм, яростни политически атаки всеки ден", заяви министър-председателят. 

Той сподели, че правителството се е справило с първата си задача - овладяване на инфлацията. 

"Основната цел на правителството беше не само да спре изтъняването на портфейла на българина, но и да подобри покупателната способност на българина. Инфлацията падна на нивата отпреди войната", посочи Денков. 

Информацията потвърдиха и от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, мярката "Достъпно за вас" също дава резултат. 

"При определени продукти имаше по-ниска цена над 20%, 30, 15%, средно е 10%, но много трудно можем да го измерим, защото става въпрос за над 50 продукта. Буквално това, което е като тенденция, седят нивата на сирене, кашкавал – повече от 10 месеца даже са по-ниски равнищата от миналата година", уточни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. 

От кабинета отчетоха и ръст на инвестициите и доходите на хората. 

"Когато бизнесът печели повече, ще плаща и по-високи заплати. Наша обща задача е да направим тази трансформация от евтина работна ръка в икономика с добавена стойност", каза примерът. 

Акад. Денков обеща Коледата на 2023 да бъде по-добра от Коледата на 2022.

Според отчета на Денков 60% от 18-месечната програма на правителството е изпълнена.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)