"Правят ни на шарани": Културни дейци питат как се живее със 790 лв.

Искаме 250 млн. лв. повече в бюджета върху досегашния от 350 млн., заяви Христо Мутафчиев

06.12.2023 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

Протест и шествие на работещи в културни институции блокираха центъра на столицата. Хората на изкуството за пореден път поискаха увеличение на бюджета за сектора и направиха опит да влязат на среща в Министерския съвет. 

Под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще" служители в културните институции от цялата страна се събраха на протест, за да поискат отново увеличение на бюджета за култура, за да се спре унижението към работещите в сектора. 

"815 лв. ми е основната заплата, в крайна сметка като се махнат удръжките става 790 лв. С това как се живее като аз имам и заем от банка и всички колеги са с по един, с по два заема. Правим изкуство, с висше образование, магистратура - това ли заслужаваме - прах в очите. Ние представяме България пред света. Хората с това ни познават с народната музика и в крайна сметка само тук в България не си го оценяваме. Събудете се, народ без култура не е народ", заяви Ива Гидикова от Ансамбъла за народни песни и танци Пазарджик.

Протестиращите настояват да има ясна политика за развитие на институтите в страната.

"Дадоха ни 50 млн. повече, ние искаме 250 млн. върху сегашния бюджет от 350 млн.", заяви председателят на САБ Христо Мутафчиев. 

"Свидетели сме на повсеместна безпросветност, агресия, културата е спасителен пояс от блатото на безчовечността. Без култура ставаме едни кухи същества които едва ли биха могли да се нарекат хора", каза Моньо Монев.

Протестиращите бяха категорични - датата е избрана не само заради очакваното гласуване на бюджета, но и защото по думите им управляващите ги правят на шарани. 

При тях дойдоха част от депутатите, за да чуят исканията им. Въпреки дъжда и студа хората на изкуството настояха за среща с премиера Николай Денков. Дадоха му известно време да слезе при тях и след това направиха опит да пробият кордона от полицаи. 
Но така и не бяха допуснати до Министерския съвет. 

Протести се проведоха и в Пловдив и в Русе. 

Хората на изкуството се заканиха, че няма да се откажат и ще предприемат други действия – затваряне на културни институти. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
бабаяга
преди 4 месеца
Тези такива клишета използват и така лъжат, че единственото решение е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО затваряне на провинциалните театри там където населението е под 150 000 души. както и безсмислието читалища, които убиват буквално социалните рискови групи. Говорим не за имитация на деокултация в случая халтурата е за закономерна афункционалност водеща още по-беззащитни групи до преждевременна смърт. Така, че руската култура търкана от съвременните полуфашистки театри да си я плащат руснаците. Полуфашисти... Сигнализирай за неуместен коментар