България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Плащаме десетки милиони на ЕС заради нерециклирана пластмаса: "Природата не може да поеме замърсяването"

Много от пластмасовите опаковки не достигат до специализирани контейнери, коментираха Илияна Лазарова и Евгения Ташева

07.12.2023 | 08:29 Редактор: Толя Стоянова

България плаща над 44 млн. лева годишен данък към Европейския съюз заради нерециклирани пластмасови опаковки, а въвеждането на депозитна система се бави.

"От доста години стоя зад тази кауза, не само за рециклирането на пластмаса, но и за изгарянето на отпадъци в заводи. Обитавам тази територия и няма как да неглижирам проблема, имам деца и това ме касае пряко, защото животът не свършва след моето присъствие на Земята. Природата не може да поеме това замърсяване, което правим ежедневно. Трябва да се вземат мерки", коментира актрисата Илияна Лазарова в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че има роднини, които живеят в Германия, и знае за системата за рециклиране от много години. Според нея не е въведена в България, защото темата с рециклирането не е приоритетна за българското законодателство.

"Инвестицията не се прави от държавата. Задължената страна са производителите на бутилирани напитки, които пускат тези продукти на пазара. Тяхно е задължението да започнат да приемат обратно 90% от тези бутилки до 2029 г. Това е много висока цел, в момента се събират под 30%. Трябва и магазините да си включат, за да е най-удобно и достъпно за всички. Проблемът е, че в България голяма част от тези магазини са малки, а те няма да са готови за участие в системата", каза Евгения Ташева от Сдружение "За Земята" в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ България докладва успехи в рециклирането, но всички сме свидетели, че голямо количество от пластмасовите опаковки не достигат до специализирани контейнери. Според нея системата не успява да обхване достатъчно ефективно опаковките, които генерираме. 

"Масово хората хвърлят всякакви отпадъци в контейнерите за рециклиране", посочи Лазарова.

На въпрос колко пластмаса изхвърляме годишно, Ташева отговори, че по последни данни от Евростат генерираме 130 хил. тона пластмасови опаковки, а от тях рециклираме едва 77 хил. тона, което означава, че над 50 хил. тона остават извън процеса на рециклиране. 

"Те са обект на въпросния общоевропейски данък за нерециклирани пластмасови опаковки, който за България е 44 млн. лв. след 50% намаление заради по-нисък БВП", добави Ташева.

Гледайте целия разговор във видеото.