1 млн. тона пластмаса отиват в океана всяка година, нивото на замърсяване е тревожно

Производствените процеси крият здравни рискове

08.11.2023 | 14:25 Редактор: Вяра Димова
1 млн. тона пластмаса отиват в океана всяка година, нивото на замърсяване е тревожно

Около 1 млн. тона пластмасови материали се изхвърлят в океаните всяка година, съобщи ДПА, позовавайки се на научно изследване. Доклад на Швейцарската научна организация "Ърт екшън", публикуван тази седмица, анализира нивото на замърсяване, причинено от химикали, добавяни по време на производствените процеси. 

Заключенията са, че 116 килотона от тези добавяни химикали в океаните идват от опаковането. Учените предполагат, че ежедневни процеси в текстилната индустрия и производството на автомобилни гуми допринасят за изхвърлянето в океана на химикали, равняващи се на 35 килотона годишно. Според "Ърт екшън" голяма част от добавъчната пластмаса не е тествана, нито регулирана и може да бъде свързана със здравни рискове като затлъстяване, проблеми с фертилитета и рак

Научната организация призовава за прозрачност по отношение на съдържанието на продуктите и определяне на ефективни практики в управлението на отпадъците на третата сесия на ООН по преговорите за глобално третиране на пластмасата. 

Организацията препоръчва и разделяне на материалите от гледна точка на рециклируемост, за да се редуцират отпадъците, както и бъдещи приучвания за това как и кога пластмасовите добавъчни материали навлизат в околната среда и в човешкия организъм, информира БТА.

Докладът на "Ърт екшън" показва, че широката употреба на потенциално вредни химикали и неуправляемото изхвърляне на пластмасови отпадъци по целия свят създават токсична среда, с която хората се сблъскват ежедневно. Адресирането на проблема с пластмасовите добавки може да защити екосистемата и човешкото здраве, казват още от организацията. 

Снимка: БГНЕС