Учени: Тихият океан изчезва, континентите ще се слеят в суперконтинент

Очаква се морското равнище да бъде по-ниско, а обширната вътрешност ще бъде много суха

04.10.2022 | 09:48 Редактор: Искра Ангелова
Учени: Тихият океан изчезва, континентите ще се слеят в суперконтинент

Дните на Тихия океан са преброени - това показва нова симулация на суперкомпютър на постоянно движещите се тектонични плочи.

През последните години от живота си Тихият океан едва ли ще прилича на огромната синя площ, която представлява днес. Всяка година океанът се свива с няколко сантиметра, както се случва, откакто е бил суперокеан, обграждащ последния суперконтинент Пангея.

В този древен океан се намират многобройни зони на субдукция - места, където тектоничните плочи се сблъскват и преминават една върху друга. Тези места, известни в Тихия океан като "Огненият пръстен", работят почти като отводнителни шахти за ваната на океанското дъно.

Всяка година няколко сантиметра от Тихоокеанската плоча се плъзгат под Евразийската плоча и Индоавстралийската плоча.

Не всички учени са съгласни как ще изглежда следващият суперконтинент или как ще се формира, но в много симулации Тихият океан е обречен. Изследователи от австралийския университета Къртин твърдят, че вместо да се образува втори континент, подобен на Пангея (известен още като Пангея Проксима), светът се е насочил към суперконтинент. В такъв сценарий Северна Америка се сблъсква с Азия, при което се образува континент наречен Амасия.

Неотдавнашните симулации на изследователите в Австралия се основават на реалистични параметри на плочите и мантията от настоящето и миналото, предава “Science Alert”. След това те са използвани от суперкомпютър за прогнозиране на бъдещето.

"През последните два милиарда години континентите на Земята са се сблъсквали заедно, за да образуват суперконтинент на всеки 600 милиона години, известен като суперконтинентален цикъл", казва ученият за Земята и водещ автор Чуан Хуанг, цитиран от БГНЕС.

"Като симулирахме как се очаква да еволюират тектонските плочи на Земята с помощта на суперкомпютър, успяхме да покажем, че след по-малко от 300 милиона години е вероятно именно Тихият океан да изчезне, което ще позволи формирането на Амасия, опровергавайки някои предишни научни теории."

За разлика от някои други симулации на суперконтиненти, тази нова предполага, че Тихият океан, а не Атлантическият океан или Карибско море, ще бъде унищожен при формирането на Амасия.

"Земята, каквато я познаваме, ще бъде драстично различна, когато се образува Амасия. Очаква се морското равнище да бъде по-ниско, а обширната вътрешност на суперконтинента ще бъде много суха с високи дневни температурни диапазони", казва геологът Джън-Ксианг Ли.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 месец
Белким се слеят по-скоро, че американците да се кротнат малко Сигнализирай за неуместен коментар