На ръба на катастрофа: Европа я очакват по-студени зими от Малкия ледников период

Земята се движи към пет "критични точки"

12.09.2022 | 15:59 Редактор: Ирена Бакърджиева
На ръба на катастрофа: Европа я очакват по-студени зими от Малкия ледников период

Глобално затопляне над 1,5 градуса Целзий може да предизвика няколко "критични точки" в климата, които да доведат до катастрофални верижни реакции, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Сегашните температури, които вече се повишават, заплашват да предизвикат пет критични точки, включително тези, свързани с ледените покривки на Антарктида и Гренландия, предупреждават авторите на проучването. Те обаче все пак смятат, че не е твърде късно да се действа.

"Според мен това ще промени облика на света - буквално, ако го погледнете от Космоса, с повишаването на морското равнище или унищожаването на горите", казва Тим Лентън, един от водещите автори на проучването. Той е автор на първата голяма публикация по темата през 2008 г.

"Критична точка" е "критичен праг, отвъд който дадена система се реорганизира, често внезапно и/или необратимо", според определението на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени (IPCC). Това са явления, които самостоятелно и неизбежно предизвикват други каскадни последици.

Въпреки че според първоначалните анализи прагът на задействане на тези процеси е затопляне между 3 и 5 градуса Целзий, напредъкът в климатичните наблюдения и моделиране, както и във възстановяването на минали климатични условия, драстично понижиха тази оценка.

Проучването е синтез на повече от 200 научни публикации, направени с цел по-добро прогнозиране на задействащите прагове на тези критични точки. Авторите определят девет основни "критични точки" на глобално ниво и седем на регионално ниво, общо 16.

Пет от тях могат да бъдат предизвикани от настоящите температури, които са се повишили средно с почти 1,2 градуса Целзий от прединдустриалната епоха. Те са свързани с ледените шапки в Антарктида и Гренландия, внезапно размразяване на вечната замръзналост, прекратяване на феномена на пренос на топлина в Лабрадорско море и изчезване на кораловите рифове.

При затопляне от 1,5 градуса Целзий още четири елемента преминават от категорията "възможни" в категорията "вероятни", а пет други стават "възможни", според проучването.

За ледените покривки на Западна Антарктида и Гренландия преминаването на критичната точка, оценена от учените, би допринесло за покачване на морското равнище с 10 метра в продължение на стотици години", казва Тим Лентън от университета на Ексетър, Великобритания.

Въпреки че разрушаването на кораловите рифове вече е започнало, повишаването на температурите може да го направи постоянно и по този начин да засегне 500 милиона души, които зависят от тях.

В Лабрадорско море може да се наруши процесът на топлообмен (или конвекция), който доставя топъл въздух в Европа. Това на свой ред ще доведе до по-студени зими от тези, които континентът е преживял през Малкия ледников период.

Ускореното размразяване на вечната замръзналост ще предизвика отделяне на огромни количества парникови газове и ще промени коренно ландшафта в Русия, Канада и Скандинавия.

При затопляне от 1,5 градуса Целзий ще се наруши функционирането на Атлантическа меридионална възвратна циркулация (AMOC), а при 2 градуса Целзий - това на мусоните в Западна Африка и Сахел и тропическите гори на Амазонка ще се превърнат в савана, предаде БТА.

Тези опустошителни последици зависят от продължителността на затоплянето, обяснява водещият автор на изследването Дейвид Армстронг Маккей: ако тези 1,5 градуса Целзий се запазят 50 или 60 години, планетата ще бъде изправена пред най-тежките последици.

Тези "критични точки" обаче няма да влошат особено самото затопляне, добавя той. Според Маккей човечеството все още може да ограничи щетите в бъдеще. "Винаги си струва да намалим емисиите си възможно най-бързо", призовава ученият.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК