Суша и наводнения: Климатичните промени ли са виновни за природните катастрофи?

"Затоплянето на Земята не е единствената причина за екстремното време", заяви климатологът Фридерике Ото

31.08.2022 | 09:55 Редактор: Ваня Кузманова
Суша и наводнения: Климатичните промени ли са виновни за природните катастрофи?

След месеци на засушаване в много части на северното полукълбо зачестяват случаите на поройни дъждове с катастрофални последици. Такъв е случаят в някои райони на Германия и Австрия, където валежи причиниха тежки наводнения. В Хималаите пък от седмици валят мусонни дъждове, които само в Пакистан причиниха смъртта на около 1000 души.

"Природните катастрофи винаги са следствие от много и различни фактори. Освен от природата, те могат да бъдат причинени и от човека", казва климатологът Фридерике Ото от Кралския колеж в Лондон. Например при наводненията, причинявани от обилни валежи, това може да са обезлесяването и застрояването на обширни площи, но също така и глобалното затопляне, допълва тя.

"Затоплянето на Земята обаче не може да е единствената причина за екстремното време. Доколко съществува такава причинна връзка зависи от вида на съответния природен феномен, твърди още Ото. Според нея при наводненията и засушаванията глобалното затопляне често играе много по-малка роля" (в сравнение с други фактори, бел.ред.).

"В различните части на света отражението е различно", казва Филип. Дори едни и същи по своя мащаб, природните бедствия в различни части на света могат да се различават по причинените щети. Пресен пример за това са катастрофалните наводнения в Германия през лятото на 2021 г. и тези в южноафриканската провинция Квазулу-Натал тази пролет. Катастрофата в ЮАР причини смъртта на 435 души и остави хиляди без подслон, а при бедствието в Германия и Белгия загинаха 220 души, пише DW.

Точните прогнози за времето са възможни само за няколко дни напред. Паралелно с увеличаването на срока на прогнозата нараства и нейната неточност. Времето е прекалено хаотично, за да се правят точни прогнози за по-дълги периоди от време, обобщи в тази връзка Ото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК