ООН призова: Намалете пластмасата, здравето ни е в риск

Рециклирането може да намали замърсяването с една пета, се посочва в доклад на организацията

16.05.2023 | 15:30 Редактор: Вяра Димова
ООН призова: Намалете пластмасата, здравето ни е в риск

Светът трябва да намали наполовина пластмасовите изделия за еднократна употреба и да намали потреблението на пластмасови отпадъци, за да спре вълната от замърсяване на околната среда, алармира доклад на ООН, предадено от АФП.

Нараства загрижеността за въздействието на микропластмасата - която се получава при разграждането на пластмасови продукти в околната среда - и която е открита от най-дълбоките океански траншеи до върха на Еверест. При хората те са открити в кръвта, кърмата и плацентата.

Докладът на Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП) идва две седмици преди преговарящите от близо 200 държави да се срещнат в Париж за нов кръг от преговори, целящи постигането на правно споразумение през следващата година за прекратяване на замърсяването с пластмаса.

В него се излага тристранен план, основан на повторната употреба, рециклирането и диверсификацията на използваните материали, който да спомогне за намаляване на замърсяването с пластмаса с 80 % до 2040 г. и да намали наполовина производството на пластмаса за еднократна употреба.

Докладът се позовава на изследвания, според които пластмасата може да отделя 19% от глобалните емисии на парникови газове до 2040 г.

"Начинът, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме пластмаси, замърсява екосистемите, създава рискове за човешкото здраве и дестабилизира климата", заяви изпълнителният директор на ЮНЕП Ингер Андерсен, цитиран от БГНЕС.

Според доклада по-доброто рециклиране може да намали замърсяването с една пета, а замяната на пластмасите с алтернативи като хартия или други материали, които могат да се рециклират, може да помогне за намаляване на отпадъците с още 17%.

Снимка: БГНЕС