България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българска култура в Германия - Арт театърът в Берлин навърши 7 години

"Най-големият проблем е да се открие подходяща зала", каза Катя Костова

24.11.2023 | 09:30 Редактор: Толя Стоянова

Арт театърът в Берлин навърши 7 години от създаването си. С него инициаторът на идеята Катя Костова иска да покаже колко важно е да имаме достъп до българско изкуство и извън пределите на нашата страна.

"Идеята се роди през 2017 г. Тогава на една изложба се срещнах с Георги Тошев и реших да го помоля да ме съпътства в това да представя българската култура на територията на Германия. Той прие и започнахме със спектакъл "Дуенде", сподели продуцентът и организатор на Арт театър Катя Костова в ефира на Bulgaria ON AIR

"Името на спектакъла даде име и на нашия театър. "Дуенде" в преносен смисъл означава "да имаш душа", добави тя.

По думите ѝ в Германия живее най-голямата българска общност извън територията на България.

"Първоначално на нашите спектакли винаги идват членовете на смесени бракове, а след това става лавина и хората започват да се интересуват от българската култура", обясни Костова.

Тя посочи, че популяризирането е трудно, защото разчитат на много малка финансова подкрепа, а Арт театър има не само в Берлин, разполага с още 17 зали.

"Най-големият проблем е да се открие подходяща зала. Трябва да се осигури технически един спектакъл, след което да се поканят актьорите и да се срещнат с публиката", каза Костова.

"Вече имаме постановки, които се представят и със субтитри на английски език. Започнахме да правим и немски субтитри, за да бъде истински задоволен интересът на чуждестранната публика", подчерта инициаторът на идеята.

Гледайте целия разговор във видеото.