Валентин Танев: 0,4% бюджет за културата е въпрос на възпитание и манталитет

Всеки трябва да гласува, сега ни питат какво искаме, подчерта актьорът

04.11.2023 | 20:53 Редактор: Вяра Димова

"Сигурен съм, че ще упражня право на глас. Всеки трябва да го направи. Това е  денят, в който ни питат какво искаме, а като те питат дали искаш нещо, трябва да кажеш, да си наясно. Аз ще ви кажа какво искам. Ще употребя едно име, един кмет. Казва се Иван Иванов. Той е управлявал София от 1934 до 1944 г. За тези, които не са запознати с неговата биография, препоръчвам да я прочетат, защото това е кметът, който е направил изключително много за София и за мен. Той е невероятен пример. Да, имало е и такива българи", каза театралният и филмов актьор и режисьор Валентин Танев в предаването "Опорни хора".

Когато той е станал кмет, София е ималa почти същите проблеми, които има и сега, коментира гостът.

"Бездомни кучета, мръсотия.. След 10 години управление София е един от най-чистите градове в Европа. Тези, които са работили в "чистотата", са били задължително служили военна служба и са били на разположение на общината 24 часа. Рилският водопровод е най-големият инженерен проект по онова време в света. Въпреки всичко, той е изпълнен с такава прецизност", даде пример актьорът.

90 години той не е ремонтиран. Сега качество липсва, на мнение е Танев.

"Той е ставал 6:30 ч., заедно със семейството, имал е 3 дъщери и Матилда - жена му, с немски произход, премитат пред къщата и тогава той тръгва пеш и обикаля почти целия град, преди да дойде 9 ч. в общината. Аз съм чел тефтерчето, на което пише с червено това, което е спешно и трябва да се свърши. Моят идеал за стопанин", сподели гостът.

Актьорът изтъкна, че 0,4% бюджет е въпрос на отношение на политическата класа към културата.

"Това е въпрос на възпитание, на манталитет, приоритети. Да, пари трябват, рано или късно все на някой ще му се отворят очите и ще разбере, че трябва да се дава за култура, защото това е свързано с националната идентичност, памет и сигурност. Ние трябва да сме наясно какво искаме да направим с тях", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Танев даде и пример: "Има зали с инсталации от 62-ра година На Народния театър основната е от 76-та година. Това са опасни неща. Това е материалната страна, която е задължителна, за да опазим човешкия живот и да създадем що-годе някакво качество. Втората част, с която трябва да се занимае Министерството на културата, е дейност".

Танев е категоричен, че трябва да има ясна визия, защото колкото и пари да се дадат, пак ще "потънат".

"Ако имаме ясна визия, ще имаме ясни искания към министъра на финансите", добави актьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.