Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Недков: Станали сме прошляци, молим се за пари, за да опазим културата си

През годините на Прехода българските политици се самозабравиха, подчерта писателят

01.11.2023 | 20:53 Редактор: Вяра Димова

"Все по-рядко се споменава Денят на народните будители. Преди три години публикувах есето "Заспалият будилник на будителите". Това е единият от проблемите, защото малко разбираме що е то будителство. Будителството е типичен български феномен", каза писателят Димитър Недков в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него будителството винаги е било катализатор, защото будителят казва неудобните неща.

"Будилникът на будителите измерва историческото време, което рядко съвпада с астрономическото. Будилникът се опитва да съедини историческата ретроспектива на един народ с историческата перспектива. Покрай тези местни избори, това явление, което се случи, можем да се надяваме на някакво пробуждане. През годините на Прехода българските политици се самозабравиха", смята Недков.

Той е категоричен, че будителите правят възможно възраждането и оттам следва свободата. 

"Едно време са се строили читалища, носили са книги. Днес мизерният процент от бюджетите, който се отделя, обрича нацията в заличаване на културната идентичност. Може би това е целта. Държава, която чака, проси пари от неправителствени чуждоземни организации, заличава народа си от историята. Превърнали сме се в прошляци, молим се, за да опазим културно-историческото си наследство", заяви писателят пред Bulgaria ON AIR.

Всеизвестно е, че вътрешнопартийните взаимоотношения са своеобразна класифицирана информация и най-малкият достъп до нея за нас, наблюдателите, е поне членство, коментира Недков.

"След сглобката спрях да се надценявам, че мога да си обясня по какъв начин функционира държавата. Будилникът трябва да се навие. В неделя предстои мажоритарен избор. Има страх от публичен дебат в София. Първият кандидат го пиша като "Случаят Терзиев". Това е човек от друг свят, не познава България. Ще си позволя комплимент към Ваня Григорова. Нея бих нарекъл "Явлението Григорова". Нея я обича камерата, тя има душа", каза още писателят.

Гледайте целия разговор във видеото.