Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тодор Чобанов: Първата линия на будителството са семейството и децата

"Имаме задължение към следващото поколение да работим с него и да възпитаме любов към книгата", посочи историкът

01.11.2023 | 20:08 Редактор: Толя Стоянова

"Будителството е важна черта на българския народ. Ние сме преживели исторически изпитания, кризи, конфликти, национални катастрофи. Това, което ни е помагало да се вдигнем и да продължи напред като общество, са именно ценностите, изповядвани от народните будители", заяви историкът доц. Тодор Чобанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му всеки трябва да бъде будител преди всичко на себе си. 

"Трябва да започне с четене, с отваряне на дома за ценностите, за истинското, за непреходното", каза Чобанов.

Според него първата линия на будителството са семейството и децата. "Имаме задължение към следващото поколение да работим с него и да възпитаме любов към книгата и четенето", категоричен бе историкът пред Bulgaria ON AIR. 

"Има какво да се желае, когато става въпрос за подкрепа на държавата. Голяма част от хората получават възнаграждение близко до минималната работна заплата. Няма ли системна подкрепа, няма как да се очаква хората да са спокойни. Липсва достатъчна инвестиция в духовното", изтъкна Чобанов.

"За много музеи в страната се води битка за оцеляване. Средствата са крайно недостатъчни. Инфлацията се явява основен фактор. Разходите станаха непосилни за много от малките музеи в страната. Няма инвестиции от години в качеството на материалната база", твърди Чобанов.

Той посочи, че техните ставки за тока са като на абсолютно всяка търговска компания. 

"Те не печелят или имат минимални приходи. Бюджетът на макро ниво може да изглежда добър, но на терен не е достатъчен. Предстоят сериозни изпитания пред българската култура", смята историкът.

"Имаме много могъщо изкуство, това е нещото, което носи слава на България, заедно със спорта. Не бива да се спират усилията културата да получава подкрепа. Законът за развитие на културата е в много тежка ситуация. Чакаме модел, при който културните организации няма да бъдат лишавани от малките си приходи. Имаме нужда от сериозна ангажираност", коментира Чобанов.

По думите му културата е надграждане, което продължава през целия живот като обучението. 

"Будителството включва и това да познаваме историята си. За съжаление, в 21 век технологиите заливат човека с информация, но голяма част от тази информация е подвеждаща", каза Чобанов.

Според него България трябва да намери своята европейска идентичност, за да заживеем като другите европейски народи. 

"Една от големите заблуди е, че политиците и обществото са нещо различно - те са едно", подчерта гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.