Радев: 1 ноември ни напомня светлия пример на най-достойните в нашия народ

Националният флаг беше издигнат пред сградата на президентската институция

01.11.2023 | 10:48 Редактор: Тодор Петров

"Вече повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ – възрожденци, книжовници, просветители и артисти, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, знание, талант и пример будят сърцата и душите на българите", заяви президентът Румен Радев по случай Деня на народните будители.

По-рано днес националният флаг беше издигнат пред сградата на президентската институция по случай празника. Държавният глава прие строя на Националната гвардейска част. Сред присъстващите на церемонията са председателят на Народното събрание Росен Желязков, премиерът акад. Николай Денков, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, военни, духовници и граждани.

"Голямата кауза, същността на будителството – тази изцяло българска духовна категория, остава неизменна – това са младите, бъдещите поколения на България. Днес нашите деца гледат към бъдещето през технологиите, които им обещават да ги направят много по-продуктивни и по-успешни, от всякога. Но именно будителството ни връща към нашата същност и корени", каза още Радев.

По думите му днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, за да не забравяме кои сме, за да помним най-важния урок, а именно: мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и изпитанията на времето.

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. 

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители, прието от 19-то Обикновено народно събрание на 13 декември 1922 г. С указ от 3 февруари 1923 г. на цар Борис Трети 1 ноември е определен за празник в памет на заслужилите българи.

Специално изпълнение в Деня на народните будители отправиха и децата от 124-та детска градина "Бърборино".