България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българки продължават да бъдат убивани и бити, трябват законови промени и превенция

Правосъдието налага институционално насилие, коментираха Ширин Ходжева и Матю Дервенков

24.11.2023 | 08:07 Редактор: Толя Стоянова

От началото на годината по неофициални данни близо 20 жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие. Само преди няколко месеца депутатите отново отвориха Закона за защита от домашно насилие и пренаписаха текстовете.

"Има два новооткрити кризисни центрове в страната. Мерките, които взима правителството, са основно реактивни. Трябва да се промени Законът за защита от домашно насилие, да защитава всяка жертва на насилие, без значение от продължителността на връзката", заяви Ширин Ходжева от колектив Феминистки мобилизации в студиото на "България сутрин".

"Когато казваме "нито една повече", го казваме за всички жени, независимо от етнос, сексуална ориентация и социален статус", добави Матю Дервенков от колектива.

По думите на Ходжева търпимостта към насилието намалява.

"Обединявайки се под този слоган, виждаме, че колкото повече говорим, хората толкова повече внимание обръщат. Едно от нашите искания е да има гласност по темата и да започнем да правим превенция", коментира тя.

Ходжева посочи, че домашното насилие не е само в интимна връзка, то е вкъщи и е скрито.

"Настояваме за дефиниции за фемицид - за насилие, основано на пола, за правна рамка, която да диагностицира и психическо насилие", подчерта Ходжева.

Според Дервенков публичността е крачка в правилната посока. По думите му след случая с Дебора обществото е станало значително по-чувствително.

"Имаше протести и извън България. Проблемът с насилието е на много нива в страната, в институциите и извън тях", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Публичността не е само медията, отговорност е на цялото общество, на правителството, на институциите, на образователната система - да въведем сексуално и здравно образование, подходящо за ученици", добави Ходжева. 

Тя сподели, че са изморени от протести, но няма да се откажат. Продължават заради солидарността и на други градове. Протести ще има във Варна, Велико Търново, Пловдив и София.

На въпрос работи ли правосъдната система, Дервенков отговори, че не само не работи, но ставаме свидетели на това, че хората в нея нямат съвест.

"Видяхме какво се случи с един от убийците на Евгения - беше освободен срещу 5 хил. лв. гаранция. Правосъдието налага институционално насилие. Има случай с Габи, която е трансжена - беше ѝ отказано да си смени пола в документите", заяви Дервенков.

Гледайте целия разговор във видеото.