България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кръв се проля на протеста - ще завалят ли оставки? Баталните сцени снощи през погледа на Bulgaria ON AIR

Журналистите Александър Попов, Теодора Георгиева и Теодор Лазаров разказаха детайлно за баталните сцени

17.11.2023 | 09:55 Редактор: Тодор Петров

Погром в центъра на София, бити футболни фенове и ранени полицаи. Това е равносметката от протестите срещу БФС снощи. 

"Недоволството срещу БФС е много отдавна. Направи се организация, която трябваше да изрази този протест на мача България - Унгария. Изведнъж стана ясно, че след доклади на СДВР УЕФА е препоръчала мачът да се играе в друг град и при закрити врати. Започна циркът с местенето на мача в различни градове, за да се стигне отново да бъде в София", коментира главният редактор на dnes.bg Александър Попов в "България сутрин"

Той обърна внимание, че вчера сме станали свидетели на струпване на всички агитки на едно място и е нормално да се стигне до това напрежение.

"Протестът ескалира и от изказвания на ръководни фактори в БФС като Йордан Лечков и Боби Михайлов. Изненада мащабът на протеста, за пръв път станахме свидетели да се използват срещу хора водни оръдия. Има много грешки от страна на организаторите. Да сложиш на малко място най-големите агитки в България и да очакваш, че няма да има проблеми...", каза още Попов.

Според него от СДВР ще трябва да дават доста отговори за действията си през изминалата нощ. 

"Имам познати, които твърдят, че сред полицаите отново е имало хора от охранителни фирми и са превишавали правата си", посочи журналистът. 

Александър Попов коментира по следния начин ръководителите на футбола ни:

Тези хора преди 30 години ни бяха идоли, днес са точно на обратния полюс. Надявам се да си подадат оставките и да насрочат конгрес, за да свърши този цирк. Наполовина смятам вчерашния протест за политически, обвиненията ще бъдат насочени към новата кметска власт в София. Във футбола има големи интереси, разиграват се много пари. Протестът си изпълни футболната част. Когато има кръв, дните на тези хора са преброени. Конгрес ще има и най-вероятно няма да бъде избран Борислав Михайлов.

Репортерите на Bulgaria ON AIR Теодора Георгиева и Теодор Лазаров снощи отразиха протестите в София и станаха свидетели на баталните сцени.

"Очакваше се да се стигне до напрежение. По първоначален план агитките трябваше да бъдат от различните страни на стадиона. От години враждуващи фенове се оказаха на едно място - точно пред Националния стадион. За минути ситуацията рязко ескалира и всичко около нас се превърна като бойно поле. Имаше запалени коли, контейнери, стигна се до батални сцени. Такъв погром центърът на София не помни от години. На два пъти бе използвано водно оръдие, за да изтласкат протестиращите, но това по никакъв начин не помогна", разказа Георгиева.

"Имаше хора, които лежаха на земята след първия щурм на водното оръдие. Двама души застанаха пред нашата камера, за да кажат, че са станали свидетели на полицейско насилие. Имаше хора с окървавени глави, хората твърдяха, че са бити от полицаите. От СДВР обясниха, че провокаторите на запалването на полицейския бус са се скрили в заведението в спортното министерство и полицаите са влезли там. Не такъв е разказът на хората, които са се намирали в заведението, за да гледат футболната среща", посочи още тя.

Теодор Лазаров предаваше от централния вход на сектор А на стадиона. 

"След края на мача останах с впечатление, че ложите са свръхдобре звукоизолирани, тъй като тези, срещу които беше протестът, не са разбрали много какво се е случило. Следях ситуацията от своеобразен щаб на органите на реда. В рамките на 5 минути добре оборудвани групи от полицаи бяха извикани и на бегом се включиха в ескалацията. Водното оръдие бе използвано почти на мига", сподели репортерът на Bulgaria ON AIR.

За Лазаров не е изненадващо, че е допусната употребата на пиротехника и камъни, тъй като дори по стадионите, където се влиза след две проверки, тези ракети хвърчат между отделните сектори. 

От полицията твърдят, че е имало бой между агитките, но нашите екипи не са станали свидетели на подобни сцени. Същото потвърди и Александър Попов - не е имало бой между протестиращите футболни фенове.

Гледайте целия разговор във видеото.