СДВР: Не бяхме ли действали така, можеше и да има жертви на протеста в София

Сред задържаните има непълнолетни

17.11.2023 | 08:28 Редактор: Искра Ангелова

Благодаря, че отразихте вандалските действия, които бяха проявени от фенове на футболни агитки, които се бяха събрали на предварително заявен мирен протест. Видяхте протеста колко беше мирен и до какви техни действия се стигна. Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имуществото в центъра, на която и да е столица. Това заяви на брифинг директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

По думите му, ако не са били приложени реципрочни действия, феновете са щели да потрошат цялото имущество: "Може би щяха да пострадат и много невинни хора, включително и журналисти."

"Хронологията на вчерашните събития - преди започването на заявения мирен протест, предприехме множество мероприятия, с цел локализиране на група от профила "Краен фен", с които предотвратихме внасянето на доста голямо количество пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещни предмети. След започването на протеста, действията на недоволството стигнаха до безпрецедентна агресия", коментира зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Той подчерта, че кордонът от полицаи на първа линия е бил без предпазни шлемове и каски.

"Протестиращите започнаха да чупят инфраструктурата - павета, плочи, паркинг елементи, да увреждат частните автомобили, които бяха паркирани по протежение на улицата, с което застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, а и на самите тях. Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави", добави Иванов.

Зам.-директорът на СДВР поясни, че при използването на водното оръдие няма физически контакт между полицаите и феновете: "Фракции, които не се понасят помежду си, запалиха полицейски бус, като част от лицата се насочиха към ММС, чупейки всичко, което им попадне. В това число и витрини на Министерството, запалиха кофи за смет, същите се отправиха към заведение, където бяха задържани. Не бяхме ли предприели тези действия, можеше и да има жертви".

От брифинга стана ясно, че има доста пострадали както полицаи, така и фенове.

"Относно видеата, които се разпространяват в социалните мрежи и в медиите - за тези видеа ние сме се самосезирали и ще вземем абсолютно всички мерки по дисциплинарен ред и ако е нужно, ще инициираме и прокуратурата", категоричен бе Стефан Иванов.

Задържани са 33-ма души, като сред тях има и непълнолетни. Феновете на протеста са били над 4000, а до СДВР е достигнала информация, че се подготвят и коктейли "Молотов".