България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иран обмисля как да помогне на "Хамас", докато "Хизбула" и "Ислямски джихад" готвят атака срещу Израел

"На север вече се усеща напрежението, евакуирани са много хора", каза Весела Райчинова

27.10.2023 | 08:44 Редактор: Толя Стоянова

Израел все още отлага сухопътното настъпление в Ивицата Газа. На този фон терористичната организация "Хамас" обяви, че няма да освобождава повече заложници.

"От началото на войната Иран обмисля по какъв начин да се подготви и да помогне на "Хамас". Една от основните цели на Израел е да осигури фронта, който е на юг, от друга страна сухопътното навлизане не се отменя, то само се забавя", заяви журналистът Весела Райчинова, която се включи на живо от град Бат Ям в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че на север вече се усеща напрежението и затова са евакуирани много хора към Централен Израел.

"На север се твърди, че силите са готови, армията е на линия. Имаше терористи, които се опитаха да влязат, но бяха предотвратени. Влизането в една такава война на няколко сили е нещо, което застрашава не само района", категорична е Райчинова.

Журналистът потвърди информацията за това, че лидерите на "Хизбула" и "Ислямски джихад" готвят обща атака срещу Израел. Според Райчинова, САЩ са тези, които забавят сухопътното навлизане, а една от основните причини е свързана с хуманитарните помощи и освобождаването на заложници.

"Това може да забави и процеса на войната", отбеляза Райчинова.

По думите ѝ доставянето на гориво, на което Израел се противопоставя, е свързано със задържането на "Хамас" в тунелите и тяхното поддържане, а именно там терористите се намират с голяма част от заложниците. 

"Израел категорично е "за" хуманитарни помощи и "за" да бъдат поддържани болниците. Единственото притеснение, което имат, е за горивото - то да не стига до "Хамас", поясни журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.