Израел удари Газа и се отдръпна, подготвяйки изненадваща и мощна сухопътна офанзива

Бенямин Нетаняху: Вече убихме хиляди терористи и това е само началото

26.10.2023 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Израелски танкове нахлуха в северната част на Ивицата Газа. Били са открити, атакувани и унищожени обекти на "Хамас", съобщиха военни.

Израел влезе сухопътно в северната част на ивицата Газа: "През нощта армията извърши целенасочена операция с танкове в северната част на ивицата Газа, в рамките на подготовката си за следващите етапи на боевете. Войниците са напуснали зоната след края на операциите." 

Това е най-голямото сухопътно навлизане в Газа от началото на ударите. Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди, че се води подготовка за сухопътна офанзива срещу "Хамас".

"Ние сме във война за нашето оцеляване. Имаме две цели – да заличим "Хамас", като унищожим армията и правителствените им позиции. Правим всичко възможно да доведем заложниците у дома", заяви Нетаняху. 

Все още над 200 души се смятат за заложници на групировката и са в неизвестност от 7 октомври. 

"Вече убихме хиляди терористи и това е само началото. Подготвяме се за наземна инвазия. Няма да уточнявам кога, как и колко. Няма да уточнявам и различните изчисления, които правим, за които обществеността в повечето случаи не е запозната и така трябва да бъдат нещата", каза още израелският премиер.

Офанзивата е следващата фаза от военната операция след терористичната атака на "Хамас" на 7 октомври, при която бяха убити над 1400 души, а над 220 души се държат като заложници. Оттогава израелската армия атакува палестинския анклав, където живеят 2,4 милиона души. Жертвите са над 5000. Запасите от храна и гориво в обсадената Газа свършват.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС