България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С основно образование, но не с минимална основна заплата - промени в охранителната дейност

Проблем е и ниското заплащане, коментира Николета Атанасова

23.10.2023 | 08:15 Редактор: Елеонора Танева

Охранители да могат да стават хора с основно образование, предвиждат промени в Закона за частната охранителна дейност, качени за обществено обсъждане. С тях се премахва и изискването трудовото възнаграждение на охранителя да е "основно". 

"Промените са съгласувани между МВР и бизнеса. За 5 г. от функционирането на закона сме набелязали най-проблемите точки в практическото му приложение, за да бъде работещ законът и да не предполага системното нарушаване от страна на бизнеса",  заяви председателят на Камарата за охрана и сигурност Николета Атанасова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че проблемът с образованието на охранителите е най-вече в малките населени места, където законно трудно се назначават пазачи с основно образование на земеделски земи. 

Пред Bulgaria ON AIR гостът изтъкна като проблем, че професията не е атрактивна за младите хора откъм заплащане и липсват кадри. 

"По сега действащия закон не може да се работи като охранител, ако не е по основен трудов договор. Това не е ефективна професия, не е добре платена, с лоша репутация, интересна основно за пенсионери и възрастни хора. Ако обаче охранителите могат да работят на допълнителен трудов договор като втора работа, ще има повече желаещи", убедена е Атанасова.

Заплатата в момента преобладаващо е около минималната работна, а искането е да се доближи до средната за страната.

"Младите предпочитат лична охрана и инкасо, не може човек с минимална работна заплата да носи отговорност за охраната на милиони. Хубаво е да се въведе и допълнителен тест за интелектуална, психологическа пригодност", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.