"Сама трябва да плащам, за да работя": Еднакви удръжки, различни права за хората на граждански договор

Нереализираната все още идея предвижда работещите на този договор да имат право на болничен и майчинство

19.10.2023 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от следващата година обмислят от Министерството на финансите. Мярката цели да осветли сивия сектор. Според експерти обаче тя не трябва да се въвежда.

Лина Павлова работи на граждански договор в сферата на аудио-визуалните продукти. Споделя, че ако промяната влезе в сила, трябва да има и вдигане на заплатите, за да успява да покрива увеличените осигуровки.

"Това ще рефлектира върху творческата ми дейност, тъй като вече няма да мога да получа компенсации за тези 25% разходи. И по този начин излиза, че сама трябва да плащам, за да работя", поясни тя.

Нереализираната все още идея предвижда работещите на граждански договор да имат право на болничен и майчинство, но пък все още не е ясно как ще се тълкува трудова злополука, ако едно лице няма определено работно място. A eксперти изразиха негативно мнение от готвената промяна.

Лина обаче не е оптимист, че е възможно придобивките за трудовите договори да могат да се приравнят към гражданските.

"Не съм сигурна, че с представените промени ще получим същите възможности и придобивки, както хората, които са на стандартен трудов договор", коментира още тя.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.


2
2 rate up comment rate down comment 0
Иванов
преди 6 месеца
вие сега ли се сетихте да пишете затова как дори безработните трябва да плащат здравни когато се вдига и минималната заплата Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 6 месеца
Кирчо и Кокорчо - част от крадливата лилава шайка !! Сигнализирай за неуместен коментар