България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Страхът, че ще загубим енергетиката си - широко лансиран, Стара Загора е центърът за инвестиции

Д-р инж. Веселин Тодоров и доц. Косьо Стойчев са на мнение, че и в момента България внася ток от чужбина

05.10.2023 | 09:11 Редактор: Искра Ангелова

След срещата с работодателите премиерът акад. Николай Денков увери, че за работниците, които се чувстват застрашени, има по-добри възможности. 

"Инвеститорите могат да се привлекат с една добра стратегия и бизнес план, който да може да покаже първо прозрачност и второ - възможностите на дадените региони. Стара Загора е един от регионите, разполага и има възможност за всякакъв тип инвестиции, тъй като е в центъра на България", каза председателят на Соларна академия д-р инж. Веселин Тодоров в студиото на "България сутрин".

По думите му има както липса на комуникация, така и липса на национална стратегия.

"Алтернативната заетост беше започнала да се дефинира още в първия вариант на териториалните планове за справедлив преход. Българската държава постави тогава условието, че иска да отдели част от тези средства за рекултивация. Първоначалната идея на комисията беше всичките 1,7 мрлд. евро да бъдат фокусирани върху този процес - създаването на работни места. Това е само и единствено справедлив преход по отношение на работните места - нови компании, нови сектори, които извеждат работниците от миннодобивните дейности, от всички свързани с тях сектори и създаване на нови работни места", коментира ръководителят катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Косьо Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че по регламент не се допускаха и големи предприятия.

"Тук говорим за сериозен хъб от малки и средни предприятия, които включват възобновяема енергия, производства на алтернативни материали, всичко, което отговаря на концепцията на кръгова икономика, всичко, което отговаря за намаляване на въглеродните емисии. Българската държава страда от един недъг - той е, че когато се стигне до точка, която е вододелна по отношение на енергетиката, териториални пространства - ние не разполагаме със структуриран орган, който да отговаря за тези процеси", категоричен бе доц. Стойчев.

И е на мнение, че трябва да се създадат локации, където бизнесът да дойде.

"В момента във ВЕИ сектора в цял свят има доста голям бум, България не е извън тази картина. Очаква се до 2030 година работните места във ВЕИ сектора да бъдат около 25 млн. в цял свят. А само към днешна дата в Европа се търсят над 60 000 работни места, а конкретно за България те са между 1500 и 2000. Трябват инженери, които да управляват тези мощности, трябват икономисти, които да управляват проектите. В общественото пространство се хвърлят идеи за построяването на нови блокове АЕЦ "Козлодуй", хвърлят се идеи за различни други проекти", поясни д-р инж. Тодоров.

Но той подчерта, че все пак всички тези проекти изискват персонал.

Според него изграждането на едно предприятие и пускането му в експлоатация зависи от държавната политика.

"Ние сме закъснели с обучението на тези хора. Практиката показва, че е най-добре този персонал да се обучава директно при работодателя, вместо да се изплащат по 36 или 40 заплати, които да генерират хора, които са безработни", добави още председателят на Соларна академия.

По думите на доц. Стойчев е добре първоначално работодателите да създадат специализирани звена и отдели, които да обучават служителите, без това да нарушава нормалния им ритъм на работа.

"По-голямата част от компаниите, които очакват растеж, са склонни да го направят това нещо. И по-голяма част от успешните компании в България имат специални центрове за професионално обучение", сподели той.

А твърдението, че ще си загубим енергетиката, доц. Косьо Стойчев коментира така: "Това е широко лансиран страх, който е от десетилетия. При извеждането на мощности винаги има определен риск, който е реален. Възможно е да внасяме електроенергия за известно време, ако имаме нужда от такава.

Д-р инж. Веселин Тодоров пък припомни, че ние и в момента внасяме електроенергия от чужбина, доц. Стойчев пък се съгласи с думите му.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
стратегия
преди 6 месеца
Страхът не е само от това, че ще закрием енергетиката, която е построена с ОБЩЕСТВЕНИ средства, а най-вече от това, че цената на ТОКА ще стане непоносима за голяма част от населението и фирмите! Това правителство няма ясна подкрепа и хоризонт на действие, затова приема решения, които не са дългосрочни! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
???
преди 6 месеца
Чудя се как цялата тази пишманинтелигенция ще оцелява в бъдеще време, след като господин Сор@# преустанови финансирането за Източна Европа? Сигнализирай за неуместен коментар