България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо не чуват миньорите и как енергетиката в България изчезва от картата на Европа

Алтернатива има, ще се стигне до преговори, казаха Стефан Стефанов и Ремина Алексиева

02.10.2023 | 09:13 Редактор: Вяра Димова

Пътните блокади на енергетиците и миньорите остават. Опитите за разговори с властта се оказаха неуспешни. Въпреки отказа на протестиращите да се срещнат с премиера акад. Николай Денков, той обеща, че до края на ноември ще има обсъждания за промени в териториалните планове. 

"На 19 септември в София беше проведен митинг на всички енергетици и миньори. Правителството и г-н Денков поеха ангажимент да обсъдят териториалните планове и да сключат споразумение за справедлив преход. Въпросните планове заминаха за Брюксел без наше становище. Териториалните планове в този си вид  показват как енергетиката в България изчезва от картата на Европа, но никъде не казват как ще бъдат дадени новите работни места, за които толкова много се говори", каза председателят на Синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3" Стефан Стефанов в ефира на "България сутрин".

Той обяви, че недоволните ще се срещнат с премиера Николай Денков, когато има гаранции, че резултатите от нея ще бъдат спазвани.

"Заради това и протестите ще продължат, да видим дали наистина тези ангажименти ще бъдат спазвани. Така или иначе в някой момент ще седнем да преговаряме. Въпрос на време е", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 3".

Според Ремина Алексиева от Центъра за изследване на демокрацията не е обяснимо 2038 г. да е крайният срок, когато трябва да затворят централите.

"Нашите изчисления показват, че е много по-добре, ако поетапно спираме тези мощности. Вече се предложи, че едно от възможните решения е да бъде създадено държавно предприятие. Това не изключва опцията да има планирано намаление на мощностите. То е нужно, за да можем да оцелеем в пазарни условия, без да губим от тази енергия", каза Алексиева.

По думите ѝ трябва да има социални мерки, които да оказват подкрепа. 

"Това не са просто заплати, а са много други социални мерки, които също трябва да касаят и домакинствата на миньорите, свързаните фирми. Механизмът за справедлив преход спада към териториалните планове за справедлив преход, които са огромно безвъзмездно финансиране, което нашата държава може да получи. Там е именно тази преквалификация и подготвяне на обществената среда за тази промяна", обясни Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

Стефанов е на мнение, че не може толкова лесно да се направи преквалификация и обясни:

"Няма никъде заявен инвеститор. Защо е скъпо да се произвежда електроенергия от въглища? Това е целенасочена политика за унищожаване на отрасъла. В момента дерогацията, т.е. цена за квоти, за производство на електроенергия заради парниковите газове, надхвърля себестойността на електроенергията. Това за мен е умишлено унищожаване на електроенергетиката от въглища. Всички сме оптимисти, че нещата ще се подобряват и Европа ще върви напред. Нужда от енергия със сигурност ще има".

Той уточни, че недоволството не е обявило война, а граждански протест, и всеки конфликт завършва с преговори.

"Енергийният министър, който се появи на протеста, не беше подготвен и не беше адекватен в отговорите си. Той не успя да каже нещо, което да успокои хората. Нямам политически пристрастия. Там няма политически искания, искаме възможност да работим", категоричен бе Стефанов и обяви, че блокадите остават, докато има писмени уверения, че плановете ще бъдат преразгледани.

Според анализите въглищната енергетика няма да може да съществува, уточни от своя страна представителят от Центъра за изследване на демокрацията.

"Алтернатива има. Никой не иска от нас да закрием въглищната си енергетика веднага. Не бива да разглеждаме икономиката и енергетиката си отделно. Трябва да се предприемат много стъпки", посочи Алексиева.

Гледайте целия разговор във видеото.


4
0 rate up comment rate down comment 1
Кое до чуят,бе?
преди 7 месеца
Енергетиката на цяла Европа изчезва и това е политика на Е$. Миньорите да не са глупави да повярват на властта? Всички знаем какво означава "безвъзмездно финансиране от Е$, което можем да загубим" - това е мръсната сделка между Е$ и сглобката, съгласно която Е$ иска от сглобката да се затрие българската енергетика срещу 1,7 млрд. за управляващите. Кое му е безвъзмездното, освен това, че унищожението на енергетиката е за жълти стотинки в сравнение с печалбата от ТЕЦ? Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 1
гошо
преди 7 месеца
Няма и как да ги чуят, след като Иван Иванов и Мартин Димитров презглава обесняваха как след строителството на АЕЦ Белене ще останат без работа. Тогава ги излъгаха, сега пак ги лъжат. Ток ще купувами от Турция която прави 4 централи атомни с Росатом. Едната ще е да границата с България. Това да го обеснява Борисов, който се прегръщаше с Ердоган. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
MM100
преди 7 месеца
Не чуват щот са прости и никъде другаде няма да ги вземат на работа тия ***. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
ОСТАВКА
преди 7 месеца
Това не са "евросредства за регионите", а милиарди, предвидени за фирми, близки до властта! "Партия и ОБРЪЧИ от фирми" - г-н Доган! А народът, в резултат от всички тези далавери, ще плаща по 90$ за тон емисии от 2026 г. (а след това и по 150$), отделно от цената на тока! Затварянето на ТЕЦ-овете заради скъпите такси за емисиите, ще е равнозначно на затварянето на 4-те здрави и годни реактора на Козлодуй при влизането ни в ЕС! Заради такива решения на управляващите, България е най-бедната страна! Сигнализирай за неуместен коментар